Europol odhalil 219 obchodníkov s ľuďmi a identifikoval 1 374 obetí počas týždňa akcií

NETKY.SK • 24 Jún 2024, 18:31 • 2 min
Europol odhalil 219 obchodníkov s ľuďmi a identifikoval 1 374 obetí počas týždňa akcií

LYON - Od 3. do 9. júna sa 39 krajín z celého sveta zúčastnilo spoločných akčných dní EMPACT proti obchodovaniu s ľuďmi. Rozsiahla operácia pod vedením Rakúska a pod vedením Rumunska, Europolu, Frontexu a INTERPOLu mala za následok zatknutie 219 osôb a identifikáciu viac ako 1374 obetí vrátane 153 detí. Akčný týždeň zameraný na narušenie sietí vysoko rizikových zločincov sa zameral na prípady sexuálneho vykorisťovania, nútenej kriminality a núteného žobrania.

slovakia

left justify in out

Vychádzajúc z predchádzajúcich úspešných opakovaní operácie, osvedčený multidisciplinárny prístup zahŕňal Europol, Frontex a INTERPOL spolu s policajnými silami a pohraničnou strážou z niekoľkých kontinentov. Tento rok bolo jedným z cieľov identifikovať a narušiť najnebezpečnejšie zločinecké siete aktívne v EÚ, ako sú organizácie mafiánskeho typu, etnické a rodinné organizácie a iné štruktúrované siete zapojené do obchodovania s ľuďmi. V rámci kriminálnych fenoménov sexuálneho vykorisťovania, núteného žobrania a nútenej kriminality, orgány činné v trestnom konaní kládli osobitný dôraz na prípady, v ktorých sú obeťami deti.

Podobne ako v predchádzajúcich rokoch, táto rozsiahla a spoločne vykonaná akcia mala za cieľ povzbudiť orgány, aby počas týždňa vykonávali cielené aktivity v rámci svojich krajín a spoločne medzi sebou, ale aj upozorniť na tento opovrhnutiahodný zločin. Výsledky týchto dní spoločnej akcie sa dostali nielen k úradom, ale aj k mnohým ďalším externým zainteresovaným stranám, ktoré môžu zohrať úlohu pri znižovaní počtu obetí obchodovania s ľuďmi.

obrazok
Zdroj: Europol
obrazok
Zdroj: Europol
obrazok
Zdroj: Europol

„Úzka a efektívna spolupráca medzi orgánmi činnými v trestnom konaní a orgánmi ochrany hraníc na medzinárodnej úrovni je kľúčom k zameraniu sa na tých, ktorí vykorisťujú tých najzraniteľnejších spomedzi nás. Pôsobivé výsledky tohtoročných spoločných akčných dní EMPACT ukazujú, že proti ohavnému zločinu obchodovania s ľuďmi sa najlepšie bojuje spoločne. Za to vyjadrujem svoju vďaku všetkým krajinám a partnerom, ktorí opäť spojili sily s Europolom v tomto globálnom úsilí o zničenie týchto zločineckých sietí,“ uviedol Jean-Philippe Lecouffe, zástupca výkonného riaditeľa Operačného riaditeľstva Europolu.

„Obchodovanie s ľuďmi je ohavný zločin, ktorý sa živí zraniteľnými a podkopáva naše spoločné hodnoty ľudskej dôstojnosti a slobody. Odhaľovanie týchto trestných činov je neuveriteľne náročné kvôli častej absencii svedectiev obetí, čo vedie k značnému počtu neohlásených prípadov. Preto je naša medzinárodná spolupráca s Europolom, Interpolom, Rakúskom a viac ako 39 krajinami sveta taká kľúčová," povedal Richard Chambers, riaditeľ INTERPOL-u pre organizovaný a vznikajúci zločin.

Okrem boja proti obchodovaniu s deťmi a najnebezpečnejším zločineckým sieťam sa v rámci tohto medzinárodného úsilia v oblasti presadzovania práva objavilo niekoľko cieľových stredísk proti obchodovaniu s ľuďmi na celom svete. To zahŕňalo akcie v Latinskej Amerike, Ázii, Afrike, ako aj v krajinách Východného partnerstva a na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies