EUROPOL: Zadržaných 35 ton kokaínu a 6 zatknutí

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 12:14 • 2 min
EUROPOL: Zadržaných 35 ton kokaínu a 6 zatknutí

Zločinecká sieť údajne organizovala niekoľkotonové kontajnerové zásielky z Južnej Ameriky do hlavných západoeurópskych prístavov

slovakia

left justify in out

Europol podporil nemeckú kriminálnu políciu (LKA Baden Wuttemberg) a nemecké colné orgány (ZFA Stuttgart a ZOLL Karlsruhe) pri rozbíjaní zločineckej organizácie. Tá pašovala veľké množstvo kokaínu v kontajneroch z Južnej Ameriky do EÚ cez hlavné prístavy. Išlo najmä o prístavy Hamburg, Antverpy a Rotterdam. Na vyšetrovaní sa podieľali aj orgány činné v trestnom konaní z Belgicka, Holandska, Ekvádoru a Kolumbie.
 
Vyšetrovanie, ktoré sa začalo v apríli 2023, sa zameralo na zločineckú sieť, ktorá organizovala niekoľkotonové zásielky kokaínu do Európy pochádzajúceho z Ekvádoru a prepravovaného z Kolumbie, Ekvádoru, Surinamu, Guyany a Paraguaja. Vyšetrovacie stopy spájajú skupinu s možnými ďalšími zásielkami zo západnej Afriky.

Obrazok
Zdroj: AFP / Jorge Guerrero

Zločinecká sieť pôsobila z Nemecka a údajne organizovala logistiku svojej trestnej činnosti prostredníctvom zapojenia veľkého počtu krycích spoločností vrátane dopravných spoločností a zločineckých spolupracovníkov, ako sú administratívni pracovníci a vodiči.

V období od apríla do septembra 2023 orgány činné v trestnom konaní v Belgicku, Ekvádore a Nemecku zadržali približne 35 ton kokaínu súvisiaceho s činnosťou tejto zločineckej siete.

Obrazok
Zdroj: AFP / Jorge Guerrero

Akčné dni 31. mája v Kolíne nad Rýnom a 5. júna v Hamburgu viedli k:

6 zatknutí
24 domových prehliadok
zabavenie vozidiel, šperkov, hotovosti, elektronických zariadení a rôznych dokumentov

Táto operácia nadväzuje na úsilie členských štátov EÚ a Europolu reagovať na najnebezpečnejšie zločinecké siete pôsobiace v EÚ, najmä tie, ktoré operujú v hlavných prístavoch EÚ.

Cieľom takejto operačnej reakcie je spojiť členské štáty EÚ s cieľom účinne sa zamerať na tieto logistické siete s úzkymi väzbami na riadiace a kontrolné centrá, ktoré ovplyvňujú vnútornú bezpečnosť EÚ.

S cieľom lepšie pochopiť túto hrozbu a čeliť jej Europol v spolupráci s prístavmi Rotterdam, Antverpy a Hamburg/Bremerhaven uverejnil spoločnú analytickú správu, ktorá sa zaoberá rizikami a výzvami pre presadzovanie práva, ktoré predstavujú zločinecké siete v prístavoch EÚ.

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Europol, Foto: Belgicko – Antverpy, kokaín zabalený v balíkoch / independent.co.uk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies