Európska komisia investuje 380 miliónov eur do ochrany klímy a biodiverzity + VIDEO

NETKY.SK • 24 Október 2024, 08:05 • 3 min
Európska komisia investuje 380 miliónov eur do ochrany klímy a biodiverzity + VIDEO

Európska komisia schválila financovanie vo výške viac ako 380 miliónov eur pre 133 nových projektov na ochranu životného prostredia a riešenie klimatických výziev v rámci programu LIFE. Tieto projekty prispejú k dosiahnutiu cieľov Európskej zelenej dohody, vrátane klimatickej neutrality do roku 2050 a zastavenia straty biodiverzity do roku 2030.

slovakia

left justify in out

Európska komisia schválila financovanie vo výške viac ako 380 miliónov eur pre 133 nových projektov v rámci programu LIFE, ktorý podporuje ochranu životného prostredia a riešenie klimatických výziev.

Táto suma predstavuje viac ako polovicu z celkových investičných potrieb vo výške 574 miliónov eur, pričom zvyšok finančných prostriedkov pochádza od národných, regionálnych a miestnych samospráv, verejno-súkromných partnerstiev, podnikateľských subjektov a organizácií občianskej spoločnosti.

Program LIFE je dôležitým nástrojom na dosiahnutie cieľov Európskej zelenej dohody, medzi ktoré patrí dosiahnutie klimatickej neutrality Európskej únie do roku 2050 a zastavenie straty biodiverzity do roku 2030.

Tieto projekty majú zároveň zabezpečiť dlhodobú prosperitu pre celú Európu, pozitívne ovplyvniť životné prostredie, hospodárstvo a blahobyt európskych občanov.

Od svojho vzniku pred 32 rokmi program LIFE spolufinancoval viac ako 6 000 projektov v oblasti ochrany životného prostredia a klímy v členských štátoch EÚ a pridružených krajinách. V súčasnom období, ktoré trvá od roku 2021 do roku 2027, Európska komisia zvýšila rozpočet programu o takmer 60 %, čo predstavuje celkovú sumu 5,43 miliardy eur.

Tento nárast financovania podčiarkuje význam ochrany prírody a boja proti klimatickým zmenám pre budúcnosť Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: europske.noviny.sk, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies