EÚ je pripravená na zastavenie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu

NETKY.SK • 13 September 2024, 15:32 • 2 min
EÚ je pripravená na zastavenie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu

Ako na svojom webe uviedla Európska komisia, závislosť „európskej dvadsaťsedmičky“ od ruského plynu klesla zo 45 % v roku 2021 na vlaňajších 15 %.

slovakia

left justify in out

„Kedysi sme z Ruska ročne dovážali 150 miliárd metrov kubických plynu a teraz je to menej ako 50,“ povedala eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

EÚ už 19. augusta dosiahla svoj cieľ v podobe 90-percentného naplnenia zásobníkov plynu, teda v dostatočnom predstihu pred pôvodne stanoveným termínom, ktorým bol 1. november. Európania tiež v rokoch 2022 až 2024 znížili spotrebu plynu o 18 %, čím prekročili pôvodný cieľ. Podľa eurokomisárky pre energetiku Kadri Simsonovej sa EÚ tento rok pripravuje aj na ukončenie dohody o tranzite plynu medzi Ukrajinou a Ruskom.

Ukrajinská vláda nevedie žiadne oficiálne rokovania o pokračovaní tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu po skončení platnosti súčasnej tranzitnej dohody. Jej platnosť vyprší 31. decembra. Ukrajina je však pripravená rokovať o tranzite plynu cez svoje územie s ďalšími dodávateľmi, ak o to Európa požiada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SITA, Foto: Shutterstock
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies