Európsky najvyšší súd podporuje zásah proti spoločnostiam Google a Apple

NETKY.SK • 11 September 2024, 16:15 • 2 min
Európsky najvyšší súd podporuje zásah proti spoločnostiam Google a Apple

BRUSEL - Šéfka protimonopolného úradu Európskej únie Margrethe Vestagerová dosiahla dve významné víťazstvá, keďže najvyšší európsky súd podporil jej zásah proti írskej daňovej dohode spoločnosti Apple a proti praktikám spoločnosti Google, ktoré narúšajú hospodársku súťaž, v dvoch prelomových prípadoch.

slovakia

left justify in out

Vestagerová, ktorej funkčné obdobie sa končí v novembri, sa preslávila bojom proti daňovým dohodám veľkých technologických spoločností s niektorými krajinami EÚ a pokusmi o potláčanie menších konkurentov. Víťazstvá na súde, ktoré boli oznámené v utorok, by mohli povzbudiť jej nástupcu, aby sa rozhodol pre podobný postup.

Šéfka protimonopolného úradu sa tešila z rozsudkov. "Dnes je to obrovské víťazstvo pre európskych občanov a daňovú spravodlivosť," povedala na X o rozsudku vo veci Apple a zároveň ocenila rozsudok vo veci Google ako veľké víťazstvo pre digitálnu spravodlivosť.

Európska komisia v roku 2016 nariadila spoločnosti Apple, aby Írsku zaplatila 13 miliárd eur (14,4 miliardy USD) na daniach, pričom uviedla, že výrobca iPhonov viac ako dve desaťročia využíval dve írske daňové rozhodnutia, ktoré v roku 2014 umelo znížili jeho daňové zaťaženie až na 0,005 %.

Súdny dvor EÚ so sídlom v Luxemburgu dal za pravdu Vestagerovej.

"Súdny dvor vydal konečné rozhodnutie vo veci a potvrdil rozhodnutie Európskej komisie z roku 2016: Írsko poskytlo spoločnosti Apple neoprávnenú pomoc, ktorú je Írsko povinné vrátiť," uviedli jeho sudcovia.

 

Európsky najvyšší súd podporil protimonopolný zásah EÚ proti írskej daňovej dohode spoločnosti Apple a protikonkurenčným praktikám spoločnosti Google v dvoch prelomových prípadoch.
Európsky najvyšší súd podporil protimonopolný zásah EÚ proti írskej daňovej dohode spoločnosti Apple a protikonkurenčným praktikám spoločnosti Google v dvoch prelomových prípadoch.
Zdroj: AP Photo / Mark Lennihan

Sudcovia uviedli, že dve jednotky spoločnosti Apple registrované v Írsku majú priaznivé daňové zaobchádzanie v porovnaní so spoločnosťami so sídlom v Írsku, ktoré nemôžu využívať takéto predbežné rozhodnutia írskych daňových orgánov.

Spoločnosť Apple uviedla, že v súlade s daňovými zákonmi v Írsku v období rokov 2003 - 2014, na ktoré sa vzťahuje vyšetrovanie EÚ, zaplatila daň vo výške 577 miliónov USD, čo predstavuje 12,5 % zisku dosiahnutého v krajine. Spoločnosť uviedla, že je rozhodnutím súdu sklamaná.

"Európska komisia sa pokúša spätne zmeniť pravidlá a ignoruje skutočnosť, že naše príjmy už v súlade s medzinárodným daňovým právom podliehali zdaneniu v USA," uviedla spoločnosť Apple.

Samostatne spoločnosť Apple v regulačnej správe uviedla, že očakáva, že vo svojom štvrtom štvrťroku, ktorý sa končí 28. septembra, zaznamená jednorazový poplatok za daň z príjmu vo výške približne 10 miliárd USD.

Írsko, ktorému nízke daňové sadzby pomohli prilákať veľké technologické spoločnosti, aby si tu zriadili svoje európske ústredie, tiež napadlo rozhodnutie EÚ a uviedlo, že jeho daňové zaobchádzanie s transakciami v oblasti duševného vlastníctva je v súlade s ostatnými krajinami Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: Planetizen / Shutterstock
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies