Exotické ovocie – Sapota čierna
Počuli ste už o „pudingovom strome“ alebo „čokoládovom ovocí“? V Strednej Amerike, od Mexika až po Kolumbiu rastie presne takýto strom. Volá sa sapota čierna (lat. Doispyros digyna) a chutí ako čokoláda. Je to však zdravá prírodná čokoláda.
Strom sapoty čiernej môže narásť až do 25 metrovej výšky a je stále zelený, ale je citlivý na mráz. Plody majú v priemere 5 až 10 cm, sú zelené a pripomínajú nezrelé rajčiny alebo malé jablká, ktoré sa pri dozrievaní zmenšujú a menia farbu na hnedastú. Ovocie sa je iba čerstvé a konzumuje sa iba dužina, ktorá kým je nezrelá je biela a postupne tmavne až chuťou, vôňou a štruktúrou pripomína čokoládový puding. V krajinách, kde sa pestuje, sa zvykne používať aj namiesto čokolády ako takej.
Sapota čierna je veľmi zdravá, obsahuje málo tuku a má vysoký obsah železa, fosforu, vápnika a dokonca štyri krát viac vitamínu C ako pomaranč.
Strom pre svoj rast potrebuje dostatok svetla a teploty medzi 18 až 24 stupňov. Pôda musí byť kvalitná a priepustná, avšak nie je náročná na vodu. Postačí zalievanie ako na naše domáce ovocné stromy, avšak počas vegetačného obdobie potrebuje pravidelné hnojenie. Plody samotné však dozrievajú niekedy až sedem rokov, ale určite stojí za to si počkať.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies