Vitajte v Sardínii! Vysnená destinácia s bielym pieskom

NETKY.SK • 4 September 2024, 12:13 • 2 min
Vitajte v Sardínii! Vysnená destinácia s bielym pieskom

Sardínia, ktorá sa nachádza medzi Španielskom , Tuniskom , Francúzskou riviérou a talianskou pevninou, je jednou z najpríťažlivejších európskych stredomorských dovoleniek. Vďaka svojmu nádhernému bielemu piesku a priesvitným tyrkysovým vodám je ostrov oprávnene známy ako plážová dovolenková destinácia – ale stojí za to ísť hlbšie, aby ste objavili na Sardínii turistické chodníky, mestské atrakcie a jedinečné kultúrne dedičstvo.

slovakia

left justify in out

Už od pôvodu názvu Sardínia môžete vidieť bohatstvo tejto krajiny . Hovorí sa, že Sardínia mala v priebehu tisícročí viacero mien, Gréci ju napríklad nazývali Ichnusa (čo v taliančine znamená stopa), Rimania ju pre jej tvar pripomínajúci podrážku topánok pokrstili Sandalion (t. j. sandál).

Krištáľovo čisté vody, pláže s mäkkým bielym pieskom, žulové skaly orámované divokými, voňavými stredomorskými krovinami: vitajte na Sardínii, ostrove tisícich kontrastov, ktorý vás očarí aj jedinečným archeologickým dedičstvom a vrodeným zmyslom pre pohostinnosť ľudí.

Vysnená destinácia 

Sardínia je ostrov, ktorý treba vidieť celý, od severu na juh a od západu na východ. V prvom rade by ste mali spoznať jeho dôležité mestá: Cagliari, Olbia, Alghero  Sassari, Nuoro a Oristano . Stráviť víkend na Sardínii vám umožní objaviť kultúru, prírodu a jedlo a víno týchto území, ktoré sú si tak podobné, ale zároveň také odlišné. 

Na ostrove je celoročne príjemné podnebie. V letných mesiacoch je horúco a teploty môžu v tieni dosahovať aj 40 stupňov Celzia, no často ich zmierňuje svieži vietor, ktorý najmä v lete prináša úľavu po tých najväčších horúčavách. Veľmi príjemná je v lete aj morská voda s priemernou teplotou 23 stupňov. Sardínia, ktorá sa nachádza medzi Španielskom, Tuniskom, Francúzskou riviérou a talianskou pevninou, je jednou z najpríťažlivejších európskych stredomorských dovoleniek.

Vďaka svojmu nádhernému bielemu piesku a priesvitným tyrkysovým vodám je ostrov oprávnene známy ako plážová dovolenková destinácia – ale stojí za to ísť hlbšie, aby ste objavili na Sardínii turistické chodníky, mestské atrakcie a jedinečné kultúrne dedičstvo. 

Tradičné jedlá Sardínie

Podobne ako iné talianske destinácie, aj Sardínia to myslí s dobrým jedlom vážne. Káva je tu umenie.

História jedlo fregula siaha viac ako tisíc rokov a názov je odvodený z latinského „ferculum“, čo znamená „omrvinka“. Pri jeho príprave sa krupica a voda dlho miesia a miešajú a opekajú v rúre, najčastejšie so šafranom. Fregula sa bežne dochucuje rôznymi červenými či bielymi omáčkami podľa výberu z rýb alebo klasicky zeleninou. Nájdete tu fregulu s mušľami, krevetami, miestnymi rybami a oveľa viac.

Ak jete verziu jedla z morských plodov, mali by ste zvážiť spárovanie s čerstvým vínom, ako je Vermentino. Ak si pochutnávate na verzii inšpirovanej zeleninou alebo šafranom, zostaňte pri pôvodnom bielom víne vyrobenom v severnom Taliansku. Jedným z najlepších miest na vyskúšanie tohto jedla je Sa Cardiga e Su Schironi v Capoterre v Taliansku.

Porcetto arrosto (alebo pečené prasiatko) je jedným z tradičných sardínskych jedál, ktoré je inšpirované tradíciami ostrova, ktoré sa datuje do doby, keď pastieri vzali malé prasiatko a upiekli ho v jame v zemi plnej aromatických korenín, ako je rozmarín. Dnes je najbežnejším spôsobom prípravy jedla prasiatko opekať na pečení viac ako šesť hodín, aby bola koža chrumkavá a mäso v podstate odpadávalo od kosti. 

Obľúbenosť homára na Sardínii a najmä v Alghere pochádza z katalánskeho vplyvu. Je to jedlo, ktoré má tiež svoje korene v Španielsku, najmä keď sa pripravuje ako dusené mäso. Keď ochutnáte homára v Alghere, pripravuje sa špecifickým spôsobom tak, že sa homár uvarí a ochutí citrónom, olejom, soľou a korením. Potom sa podáva na lôžku z paradajok, cibule a rukoly. Obľúbeným výberom vína k jedlu je šumivé biele Alghero, miestne biele víno. Podľa mnohých odborníkov sa najchutnejšie homáre nachádzajú v Algherskom zálive medzi mestami Bosa a Stintino, kde je voda slanšia a prítomnosť Posidonia ich robí ešte chutnejšími ako zvyčajne.

Objavte historické nuraghy

Sardínia má niekoľko mimoriadnych archeologických nálezísk, vrátane tisícok stavieb z doby bronzovej, ktoré postavili nuragovia z doby okolo 1 500 pred Kristom.

V srdci mnohých z týchto miest nájdete tajomnú vežu nazývanú nuraghe, ktorá vyzerá ako kamenný úľ a ktorá sa pravdepodobne používala ako pevnosť proti útoku alebo ako domov pre vodcov dediny. Jedinečné na Sardínii sú takéto nuraghy ​​roztrúsené po krajine, ale niektoré z najlepších príkladov sú Nuraghe La Prisgiona v Arzachena a Nuraxi Nuraghe v Barumini (jediná pamiatka na ostrove zapísaná v zozname UNESCO).

Najstaršie budovy Talianska, ako vidíte, nenájdete na pevninskej čižme, ale na ostrove Sardínia. Najstaršie nuraghe sú staré ako pyramídy. Na Sardínii bolo kedysi až 10 000 nuraghi a dnes je ich stále 7 000.

Urobte si prehliadku ostrova Asinara

Neobývaný ostrov Asinara – jazda trajektom z Porto Torres alebo Stintino na severozápade – je známy väznicami a somármi. Ostrov, známy ako taliansky Alcatraz, bol miestom zadržiavania zajatých vojakov počas druhej svetovej vojny a neskôr aj zločincov (vrátane členov mafie). Od roku 1997 je však národným parkom, obľúbeným miestom pre pešiu turistiku, cyklistiku a vychutnávanie si podivnej a nádhernej divočiny (vrátane voľne pobehujúcich albínov somárov). Súkromné ​​autá nie sú povolené, ale môžete naskočiť na turistický vláčik alebo si vopred dohodnúť prehliadku džípu.

Okrem toho tu nájdete nádherný národný park. Národný park Asinara (taliansky Parco Nazionale dell'Asinara) je možné smelo zaradiť medzi prírodné skvosty ostrova. Aj keď tu nájdete množstvo dôkazov ľudskej prítomnosti – od zvyškov kláštora Monastero Camaldolesa di Sant'Andrea cez policajnú stanicu až po maják na najsevernejšom bode Punta dello Scorno – zachováva si panensky nedotknutý charakter.

Obdivujte skalné útvary na Capo Testa

Zaujímavé skalné útvary sú bežné okolo pobrežia Sardínie, ale kráľa výbežku nájdete na Capo Testa, na severozápadnom cípe ostrova. Skaly sú popretkávané hlbokými líniami, ktoré sa zdajú byť vytesané obrovskou rukou alebo nahromadené do nezvyčajných tvarov. Rimania tu kedysi ťažili kameň, no stopy sú v skutočnosti spôsobené prirodzenou eróziou.

Skaly v okolí majáka Il Faro di Capo Testa (ktorý tu funguje od 40. rokov 19. storočia) ponúkajú nádherné panoramatické výhľady – tie najlepšie z nich prichádzajú pri západe slnka.

Pripojte sa k prehliadke Porto Flavia so sprievodcom

Žiadny iný prístav alebo morský záliv na svete sa nevyrovná talianskemu prístavu Porto Flavia. Dômyselný prístav postavený v roku 1924 na útesoch umožňoval robotníkom spúšťať rudu priamo z útesu do nákladných lodí čakajúcich pod ním. V roku 1922 dosiahla ťažba v Masua na Sardínii, ktorá bola aktívna od začiatku 16. storočia, vrchol produkcie. Po zinku a olove bol veľký dopyt a vďaka modernizácii banských metód sa ťažilo viac rudy ako kedykoľvek predtým.

Prístav bol zabudovaný priamo do skalného útesu. Stena útesu by bola spojená s vrcholom útesu systémom tunelov, ktorými by sa dopravovalo dole olovo a zinok. Voda v mieste, ktoré si vybral, bola dostatočne hlboká a chránená, aby pod ňou mohli kotviť parníky, ktoré by sa mohli nakladať len pomocou gravitácie.

Na útese na pobreží Iglesiente sa nachádza elegantná veža a oblúk, ktoré ukrývajú jeden z veľkých inžinierskych výkonov. Po stáročia sa ruda vyťažená z neďalekých baní musela dopravovať z pláže Manua malými člnmi. Bolo to časovo náročné a nebezpečné. Ale v 20. rokoch 20. storočia inžinier Cesare Vecelli zabudoval do útesu pár tunelov, po ktorých mohla byť ruda prepravovaná predtým, ako bola zhodená do nákladných lodí ukotvených nižšie. Nazval ho Porto Flavia po svojej dcére a používal sa až do 90. rokov. Prehliadky je potrebné rezervovať vopred a trvajú dve hodiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: kayak.co.uk, thetimes.com. titulná foto: letenkyzababku.sk, placemania.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies