FBI prehľadala IT giganta Carahsoft: Vyšetruje podozrenia z cenovej manipulácie

NETKY.SK • 25 September 2024, 13:27 • 2 min
FBI prehľadala IT giganta Carahsoft: Vyšetruje podozrenia z cenovej manipulácie

USA vyšetrujú niekoľko spoločností, vrátane nemeckého vývojára softvéru SAP SE a spoločnosti Carahsoft Technology, kvôli podozreniam, že sa počas uplynulých desiatich rokov mohli spoločne dohodnúť na zvýšení cien pre vládne agentúry. Informoval o tom spravodajský portál Bloomberg v utorok večer.

slovakia

left justify in out

Právnici amerického ministerstva spravodlivosti (DOJ) minimálne od roku 2022 vyšetrujú, či sa spoločnosť SAP nezákonne spolčila s dodávateľom IT riešení s cieľom stanoviť ceny pri predaji americkej armáde a iným vládnym subjektom, uvádza sa v správe s odvolaním sa na záznamy federálneho súdu v Baltimore.

Podľa dvoch osôb oboznámených so záležitosťou FBI v utorok vykonala raziu v sídle spoločnosti Carahsoft Technology Corp. v Restone vo Virgínii, ktorá poskytuje služby v oblasti IT, softvéru a kybernetickej bezpečnosti.

"Môžeme potvrdiť, že FBI dnes ráno vykonala súdne povolenú činnosť na Sunset Hills Road. Ďalšie komentáre odmietame," uviedol vo vyhlásení hovorca FBI.

Carahsoft uzavrel zmluvu so správou sociálneho zabezpečenia, SEC, americkým ministerstvom financií a partnermi so spoločnosťami Google, Oracle, CrowdStrike a Palantir. 19. júla veľký technologický výpadok CrowdStrike spôsobil zmätok v systémoch po celom svete a spôsobil pád letísk, bánk, supermarketov a zdravotníckych systémov. 

Výkonný riaditeľ CrowdStrike, Adam Meyers, povedal, že umelá inteligencia nie je zodpovedná za žiadnu časť globálneho výpadku IT CrowdStrike na utorkovom vypočutí podvýboru DHS.

Carahsoft je súkromný poskytovateľ IT služieb a softvéru pre verejný sektor. Podľa GovTribe, federálnej platformy pre prieskum trhu, ktorú vlastní materská spoločnosť Nextgov/FCW GovExec, získala zmluvy v hodnote miliárd dolárov s agentúrami, ako je napríklad Správa sociálneho zabezpečenia, Komisia pre cenné papiere a burzu a Ministerstvo financií.

Spoločnosť SAP mala už v minulosti problémy s ministerstvom spravodlivosti a začiatkom tohto roka nemecký technologický gigant súhlasil, že zaplatí približne 222 miliónov dolárov za vyriešenie vyšetrovania úplatkárskych schém v siedmich krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bloomberg, Reuters, NextGov, Foto: FFXnow / Google Maps (screenshot)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies