Feromónové parfumy nastolili revolúciu vo svete vôní. Naozaj nám pomôžu "privábiť" opačné pohlavie?

NETKY.SK • 4 September 2024, 16:22 • 2 min
Feromónové parfumy nastolili revolúciu vo svete vôní. Naozaj nám pomôžu "privábiť" opačné pohlavie?

Ľudia majú veľa žliaz produkujúcich zápach. Nie je však jasné, či tieto pachy obsahujú feromóny. Jedna staršia štúdia z roku 2004 naznačuje, že by to mohla byť možnosť. Výskumník zistil, že zlúčeniny ako androstenón, ktorý pôsobí ako feromón pre ošípané, sú tiež prítomné v ľudskom pote a moči.

slovakia

left justify in out

Feremónový parfém je zmesou syntetického živočíšneho pižma a chemikálií, ktoré stimulujú nos. Tieto druhy parfémov nastolili revolúciu v oblasti parfumov, slúžia na to, aby sme sa zdali opačnému pohlaviu viac príťažliví. Výskumníci si doposiaľ nie sú istí, či feromóny naozaj fungujú, no trh s parfumami je natoľko výhodný, že ich každým rokom pribúda viac a viac. Ako naozaj fungujú? 

Súčasť zvieracej ríše

Feromóny sú chemické zlúčeniny, ktoré môžu vyvolať sexuálnu príťažlivosť – aspoň tak to funguje v živočíšnej ríši.  Vedci si ešte nie sú istí, či ľudia dokážu vycítiť feromóny, ale mnohé parfumy na trhu tvrdia, že obsahujú zložky, vďaka ktorým budete pre ostatných atraktívnejší. Zatiaľ čo výskum feromónových parfumov je obmedzený, skoré štúdie naznačujú, že je možné, že by mohli fungovať. Tu je to, čo hovorí výskum. 

Zvieratá produkujú feromóny pomocou pachových žliaz, ktoré sa nachádzajú po celom tele, vrátane úst, labiek alebo konečníka. Môžu močiť alebo sa obtierať o stromy, aby si označili svoje územie, alebo si navzájom čuchať zadok, aby identifikovali rodinu alebo partnera.

„Príklady toho môžeme vidieť v celej živočíšnej ríši – u psov, mačiek, koní a tak ďalej,“ hovorí Pamela Regan, PhD , profesorka psychológie, ktorá študuje sexuálnu a romantickú príťažlivosť na California State University v Los Angeles. Mnoho zvierat zachytáva feromóny pomocou receptorov vo svojich nosných dierkach nazývaných vomeronazálny orgán. Ľudia majú tento orgán tiež, ale výskumníci si stále nie sú istí, či ho skutočne používame, alebo či vydávame nejaké feromóny na snímanie.

Ľudia majú veľa žliaz produkujúcich zápach v podpazuší, bradavkách a genitálnych oblastiach. Nie je však jasné, či tieto pachy obsahujú feromóny. 
Jedna staršia štúdia z roku 2004 naznačuje, že by to mohla byť možnosť. Výskumník zistil, že zlúčeniny ako androstenón, ktorý pôsobí ako feromón pre ošípané, sú tiež prítomné v ľudskom pote a moči. 

Feromóny sú chemické zlúčeniny, ktoré môžu vyvolať sexuálnu príťažlivosť – aspoň tak to funguje v živočíšnej ríši.
Feromóny sú chemické zlúčeniny, ktoré môžu vyvolať sexuálnu príťažlivosť – aspoň tak to funguje v živočíšnej ríši.
Zdroj: foto: AP Photo/Martin Meissner

Neexistujú žiadne konkrétne vedecké údaje podporujúce teóriu, že feromónové parfumy priťahujú sexuálnu pozornosť samé o sebe. V skutočnosti samotná existencia feromónov u ľudí zostáva neistá. Nie všetko je len o sexe. Matky králikov napríklad uvoľňujú feromóny, aby povzbudili svoje potomstvo k dojčeniu, a včelie kráľovné ich používajú na vysielanie rôznych signálov včelám robotníkom. Ale o ľudských feromónov sa vie oveľa menej.

Čo obsahujú tieto parfumy?

Vzbudzovanie sexuálnej príťažlivosti je zrejme veľmi žiadaný účinok všeobecne. Čo tieto parfumy obsahujú? Feromónové parfumy môžu tiež obsahovať umelé verzie pižma zo zvierat, ako sú cibetkové mačky, bobry, ošípané a pižmové jelene. Okrem toho sa však opierame aj o iné prísady. Čo teda tento parfum obsahuje, sú zložky ako:

- Androstenon je prírodný feromón nachádzajúci sa v ľudskom pote a predpokladá sa, že má na ženy atraktívny účinok,

- Androstadienon je ďalší prírodný feromón nachádzajúci sa v ľudskom pote, o ktorom sa predpokladá, že má na ženy atraktívny účinok,

- Copulina je chemikália produkovaná ženami počas ovulácie, o ktorej sa predpokladá, že má na mužov príťažlivý účinok.

Medzi bežné zložky patria esenciálne oleje, alkohol, voda a vonné látky, každý v rôznych pomeroch. podľa toho či ide o parfém alebo kolínsku. Je dôležité poznamenať, že feromónové parfumy neobsahujú skutočné ľudské feromóny.  Namiesto toho obsahujú chemikálie navrhnuté tak, aby napodobňovali účinok ľudských feromónov v tele. Ide o čisto umelý proces.

Nie všetko je len o sexe. Matky králikov unapríklad voľňujú feromóny, aby povzbudili svoje potomstvo k dojčeniu, a včelie kráľovné ich používajú na vysielanie rôznych signálov včelám robotníkom.
Nie všetko je len o sexe. Matky králikov unapríklad voľňujú feromóny, aby povzbudili svoje potomstvo k dojčeniu, a včelie kráľovné ich používajú na vysielanie rôznych signálov včelám robotníkom.
Zdroj: foto: theperfumeshop.com

Ako používať feromónové parfumy?

Výber vône je veľmi osobná voľba. Môžete uprednostniť feromónový parfum, ktorý je voňavý alebo neparfumovaný. Mali by ste si vybrať vôňu, ktorá je pre vás príťažlivá.
Odporúča sa aplikovať feromónové parfumy na pulzné body, ako sú zápästia, za uši, krk a za kolená. Mal by sa aplikovať na čistú pokožku, aplikovať asi 38-16 centimetrov od tela a vysušiť na vzduchu. Sila vône sa rozplynie s potom a každodennými aktivitami a používateľ môže chcieť znova aplikovať v priebehu dňa. Ako pri každej vôni aj tu platí - menej je viac.

Najlepšie je otestovať parfumy pred nákupom, ak je to možné, pretože chemické zloženie tela každého človeka môže zmeniť účinok po aplikácii na pokožku.
Odporúča sa, aby sa feromónové parfumy skladovali vo zvislej polohe s pevne uzavretým vekom a pri izbovej teplote, aby sa zabránilo teplu, ktoré môže spôsobiť vyparovanie.

Výber vône je veľmi osobná voľba. Môžete uprednostniť feromónový parfum, ktorý je voňavý alebo neparfumovaný.
Výber vône je veľmi osobná voľba. Môžete uprednostniť feromónový parfum, ktorý je voňavý alebo neparfumovaný.
Zdroj: foto: cosmopolitan.com

Neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by podporovali, že feromónové parfumy sú účinné pri zvyšovaní sexuálnej príťažlivosti človeka alebo pri priťahovaní dokonalého partnera.

Ľudská sexuálna príťažlivosť je zložitejšia ako len prilákanie partnera na základe vône. Je to kombinácia fyzických, psychologických a sociálnych faktorov. Ak považujete vôňu naplnenú feromónmi za príťažlivú, možno by sa do nej oplatilo investovať, no neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by podporoval zvýšenie príťažlivosti, ani žiadny „dokonalý feromón“, ktorý by zaručil výsledky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: businessinsider.com, healthnews.com. titulná foto: allure.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies