Festival Východná: Na čo sa môžete tešiť? +VIDEÁ

NETKY.SK • 2 Júl 2024, 15:13 • 2 min
Festival Východná: Na čo sa môžete tešiť? +VIDEÁ

VÝCHODNÁ - Prvý júlový víkend v obci pod Kriváňom bude tradične patriť Folklórnemu festivalu Východná. 69. ročník vrcholnej prehliadky slovenského folklóru sa bude konať od štvrtka 4. júla do nedele 7. júla.

slovakia

left justify in out

Leitmotívom 69. ročníka Folklórneho festivalu Východná tradície v pohybe chcú organizátori nadviazať na predchádzajúci ročník. Chcú zdôrazniť dynamiku folklórnej tradície, ktorá sa neustále vyvíja a prispôsobuje novým podmienkam a mladším generáciám.

Ani tradičná kultúra nemôže byť ostrovom, ktorý ustrnie uprostred zmien a vývoja nášho bytia. Tradície v pohybe chcú byť svedectvom doby. Chcú spájať nielen prezentáciu tradičných prvkov slovenského folklóru, ale poskytnúť priestor aj na vyjadrenie nových, modernejších foriem a prístupov k spracovaniu pôvodného materiálu.

Ak má byť tradícia živá aj v nových pokoleniach, musí vnímať aj potreby mladej generácie a čerpať z jej energie pri udržiavaní svojej hodnotovej podstaty.

 

Folklórny festival Východná 2024 chce inšpirovať a motivovať mladú generáciu tvorcov a interpretov, ale aj divákov, poslucháčov a návštevníkov k oceňovaniu a aktívnemu zachovávaniu tradičného folklóru.

Organizátori chcú podčiarknuť význam a krásu ľudového umenia vo všetkých jeho podobách i jeho životodarnosť a schopnosť prispôsobiť sa novým podmienkam i novým generáciám nositeľov a podporovateľov.

Folklórny festival Východná organizuje Národné osvetové centrum, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach.

Spoluorganizátorom je obec Východná. Festival je najstarším a najrozsiahlejším podujatím na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry, folklóru a folklorizmu a vrcholnou prehliadkou folklórneho hnutia.

Otvárací program 69. ročníka Folklórneho festivalu Východná je pestrým výberom piesní a tancov zo všetkých regiónov Slovenska. Na pódiu sa stretne skoro 600 účinkujúcich, ktorí svojím vystúpením priblížia jednotlivé regióny.

Veľkú scénu zaplavia pestré rómske tance maďarsky hovoriacej oblasti Karpatskej kotliny v programe TAVEN BAXTALE! – Buď šťastný!. Tak ako sú remeslá rôznorodé, aj predstavenie, ktoré vás čaká od Fitos Dezső Társulat prinesie formálnu i umeleckú rôznorodosť. Zaujme nielen vizuálne, ale ponúkne divákom aj pohľad do bohatstva kultúrneho dedičstva Rómov.

Po úspešnej premiére projektu Korene v máji 2022 sa podarilo predstavenie oživiť a priniesť ho na pódiá opäť koncom roka 2023, a to vo vypredanej mestskej športovej hale v Michalovciach, či koncom januára 2024 v dvakrát vypredanom bratislavskom Stars Auditóriu. Tentoraz mieria Korene aj na najväčší folklórny festival na Slovensku do Východnej, kde sľubujú originálny zážitok pre divákov nielen z folklórnej komunity.

Počas festivalu zastavia v obci Východná aj mimoriadne vlakové spojenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: festivalvychodna.sk, Foto: FB/Folklórny festival Východná
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies