Fico: Drucker spúšťa "Nežnú revolúciu" v školstve + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 20 August 2024, 13:20 • 4 min
Fico: Drucker spúšťa "Nežnú revolúciu" v školstve + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - O zmenách v školstve informovali na tlačovej konferencií premiér Robert Fico a minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker. Ide hlavne o pozmeňujúce zákony, ktoré by mali zlepšiť školský systém a vytvoriť podmienky pre kvalitnejšie vzdelávanie.

slovakia

left justify in out

Premiér Robert Fico priblížil svoje priority vo vzdelávaní. Chce, aby Slovensko bolo konkurencieschopnejšie a aby sme mali dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Jednou z veľkých zmien bude zákaz mobilov na základných školách. Bližšie detaily predstaví minister Tomáš Drucker v stredu. Nové pravidlá by mali začať platiť od januára 2025.

"Na tomto ministerstve cítiť silný manažérsky prístup," dodal premiér s tým, že je veľa nepopulárnych tém, ktoré je potrebné riešiť. Podľa jeho slov mu šéf rezortu predstavil plán do budúcnosti, ktorý je rozdelený do menších projektov. 

Každý projekt má svoj vlastný tím a manažéra, ktorý nesie zodpovednosť za naplnenie obsahu. Tieto projekty tvoria celý obsah programového vyhlásenia vlády za príslušné ministerstvo. 

V rámci ministerstva Fico vyzdvihol mimoriadne otvorený spoločenský dialóg s odborníkmi a inštitúciami priamo naviazanými na školský systém. Premiér ocenil snahu ministerstva sprístupniť zákony krajom a okresom tak, aby mohli samostatne optimalizovať siete stredných škôl. 

"Chceme vzdelávať na stredných školách takých žiakov, ktorých potrebujeme. Nie takých, ktorých nepotrebujeme," dodal Robert Fico.

Drucker priblížil, že sa venuje aj tomu, ako chrániť mladých pred dezinformáciami. Tiež rokoval so sociálnymi partnermi o lepších pracovných podmienkach učiteľov. Minister uviedol, že rokoval s premiérom aj o valorizácií platov učiteľov.

"Ak chceme mať kvalitné školstvo, potrebujeme mať kvalitných učiteľov," dodal Drucker s tým že chce zároveň zvýšiť aj počet školských psychológov.

Prioritou rezortu školstva je zvýšiť kvalitu vzdelávania, aby mali absolventi lepšie pracovné príležitosti a generácia ich rodičov tak lepšie dôchodky a lepšiu zdravotnú starostlivosť. Na realizáciu tejto priority preto pripravil legislatívu, ktorá má podľa neho v koalícii zelenú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies