Fico, Vučič a Orbán budú rokovať o nelegálnej migrácii a ochrane hraníc EÚ

NETKY.SK • 21 Október 2024, 15:59 • 2 min
Fico, Vučič a Orbán budú rokovať o nelegálnej migrácii a ochrane hraníc EÚ

KOMÁRNO - V Komárne sa stretnú lídri Slovenska, Srbska a Maďarska, aby diskutovali o opatreniach na zlepšenie migrácie v Európe, ochrane vonkajších hraníc EÚ a regionálnej spolupráci. Súčasťou diskusie sú aj návrhy na externé azylové centrá mimo územia EÚ.

slovakia

left justify in out

V utorok 22. októbra sa v Novej pevnosti v Komárne uskutoční dôležité stretnutie medzi slovenským premiérom Robertom Ficom, srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Témou rokovania bude nelegálna migrácia, ochrana vonkajších hraníc Európskej únie (EÚ) a posilňovanie regionálnej spolupráce medzi týmito krajinami. Do diskusie sa zapoja aj ministri vnútra zúčastnených štátov.

Hlavným bodom rokovania bude posilnenie spolupráce EÚ s krajinami západného Balkánu, predovšetkým so Srbskom, ako kľúčového partnera v riešení migračnej krízy. Tieto krajiny zohrávajú dôležitú úlohu pri regulácii migračných trás, ktoré vedú do Európy.

Podľa informácií z Úradu vlády SR sú opatrenia na zlepšenie migračnej situácie v EÚ zamerané na posilnenie ochrany hraníc, podporu kapacít krajín západného Balkánu v oblasti azylových a návratových konaní a zosúladenie vízovej politiky so štandardmi EÚ.

Tento krok je vnímaný ako dôležitý príspevok k stabilizácii migrácie na európskej úrovni. Lídri budú diskutovať aj o inovatívnych riešeniach, ktoré by mohli pomôcť zastaviť nelegálnu migráciu.

Jedným z návrhov, ktorý sa spomína, sú externé centrá na spracovanie žiadostí o azyl, tzv. hotspoty, ktoré by mali byť zriadené mimo územia EÚ. Takéto riešenia už v súčasnosti zavádza Taliansko v spolupráci s Albánskom a môžu byť modelom aj pre ďalšie krajiny EÚ.

Týmto stretnutím sa krajiny snažia posilniť regionálnu spoluprácu v boji proti nelegálnej migrácii a zabezpečiť efektívnejšiu ochranu vonkajších hraníc EÚ. Diskusia medzi lídrami Slovenska, Srbska a Maďarska by mohla viesť k konkrétnym krokom na zlepšenie migračnej situácie a minimalizovanie nelegálnych migračných tokov do Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Pevnosť Komárno - Komáromi Erőd
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies