Fico vyzýva ZMOS na reformu malých obcí a žiada riešenia pre efektívnejšiu správu

NETKY.SK • 21 Október 2024, 09:47 • 2 min
Fico vyzýva ZMOS na reformu malých obcí a žiada riešenia pre efektívnejšiu správu

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico očakáva od ZMOS-u návrh reformy, ktorá by riešila problémy malých obcí bez toho, aby im vzala právo na vlastnú reprezentáciu. V oblasti zdravotníctva podporuje zvýšenie platov stredného zdravotného personálu a vyzýva ministra Šaška na zavedenie ďalších opatrení.

slovakia

left justify in out

Premiér Robert Fico očakáva, že Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v budúcom roku predloží návrh reformy, ktorá by vyriešila problém malých obcí. Uviedol to v televíznej diskusnej relácii.

Zároveň zdôraznil, že reforma nemá obciam odobrať právo na vlastnú reprezentáciu. Fico tiež vyjadril podporu zdravotníctvu a očakáva, že minister zdravotníctva Kamil Šaško zavedie potrebné opatrenia na zlepšenie fungovania sektora.

Fico zopakoval, že vláda už pomohla ZMOS-u sumou 50 miliónov eur, no očakáva, že združenie pripraví plán na riešenie situácie v malých obciach, ktoré často nemajú dostatok zdrojov na efektívne fungovanie.

"Nechceme brať obciam právo mať vlastného starostu alebo zastupiteľstvo, ale je otázne, či dokážeme udržať 2700 samospráv v súčasnej podobe," povedal Fico. Vláda podporuje projekt tzv. spoločných úradovní, kde by napríklad jeden účtovník mohol pracovať pre viacero obcí. Tento projekt by sa dal financovať z európskych zdrojov.

V oblasti zdravotníctva Fico zdôraznil, že ministerstvo má plnú politickú podporu strany Hlas-SD. Kľúčové je podľa neho zvýšenie platov stredného zdravotného personálu, pričom očakáva, že minister Šaško dotiahne rokovania o financiách do úspešného konca. Upozornil však, že v iných oblastiach zdravotníctva bude potrebné hľadať kompromisy.

Premiér sa tiež plánuje stretnúť so splnomocnencom vlády pre preverenie procesov riadenia počas pandémie COVID-19 Petrom Kotlárom. Fico žiada doplnenie správy, ktorú Kotlár už predložil, a chce, aby sa sústredil na prešetrenie "nezmyselných" nákupov zdravotníckeho materiálu či vakcín.

"V správe zatiaľ nevidím všetko, čo by som tam chcel mať," povedal Fico a požiadal splnomocnenca, aby zistil informácie od Najvyššieho kontrolného úradu a ďalších inštitúcií, napríklad o tom, kto prevádzkoval mobilné odberné miesta alebo kto nakupoval veľké množstvá vakcín v roku 2022.

Fico sa vyjadril aj k súčasnej politickej situácii a otázke predsedu parlamentu. Momentálne Národnú radu vedie Peter Žiga, no diskusie o trvalom predsedovi pokračujú. Fico odporučil poslancom Smeru-SD nezúčastniť sa na žiadnej voľbe predsedu parlamentu, pokiaľ nebude "krvou podpísaná dohoda" medzi koaličnými partnermi.

Nemyslí si, že voľba nového predsedu parlamentu prebehne do konca roka, keďže v koalícii zatiaľ nedošlo k dohode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies