Fico žiada SIS o správu o bezpečnostných rizikách. Premiér poprel, že by si bol vyžiadal správu o atentáte v Handlovej

NETKY.SK • 16 Október 2024, 15:03 • 2 min
Fico žiada SIS o správu o bezpečnostných rizikách. Premiér poprel, že by si bol vyžiadal správu o atentáte v Handlovej

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico si vyžiadal od Slovenskej informačnej služby (SIS) správu o bezpečnostných rizikách týkajúcich sa možného pokusu o atentát na jeho osobu. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok objasnil, že Fico má ako oprávnený prijímateľ informácií zákonný nárok na takéto údaje. Premiér však poprel, že by išlo o správu o atentáte z 15. mája v Handlovej, ktorou sa SIS zaoberá.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Robert Fico si od Slovenskej informačnej služby (SIS) vyžiadal správu o bezpečnostných rizikách spojených s ďalším možným pokusom o atentát na jeho osobu. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok objasnil svoje utorkové vyjadrenie týkajúce sa požiadavky predsedu vlády, aby Slovenská informačná služba (SIS) pripravila správu o atentáte na premiéra.

Robert Fico si podľa Matúša Šutaja Eštoka vyžiadal správu o bezpečnostných rizikách ako oprávnený prijímateľ informácií, na čo má ako predseda vlády zákonný nárok.

„Nemyslel tým v žiadnom prípade správu o atentáte zo dňa 15. mája v Handlovej. Na takejto správe SIS pracuje aj v spolupráci s Policajným zborom a mala by byť prezentovaná poslancom Národnej rady SR a v rámci zákonných možností aj verejnosti, aby sa zamedzilo šíreniu konšpiračných teórií v spojitosti s atentátom ešte do konca roka,“ zdôraznil rezort vnútra. Premiér Fico poprel, že by si bol vyžiadal správu o atentáte v Handlovej.

„Ak si niekto niečo vyžiadal, tak to boli opoziční poslanci na príslušnom výbore pre kontrolu SIS. Ja som nič nežiadal, je to úplný nezmysel a výmysel,“ povedal počas brífingu v bratislavskej pekárni pri príležitosti Dňa chleba.

K atentátu dostal Šutaj Eštok správu od riaditeľa úradu na ochranu ústavných činiteľov.

"Boli tam konštatované skutkové súvislosti. Ten hlavný kritický faktor, ktorý z tej správy vyplýval, bol, že v roku 2023 boli zanedbané školenia pre príslušníkov úradu na ochranu ústavných činiteľov. Neprešli tými školeniami, ktorými prejsť mali, na základe toho bola vyvodená aj personálna zodpovednosť," skonštatoval s tým, že sa zanedbali aj bezpečnostné previerky v roku 2023 aj roky predtým.

Odvolaní podľa ministra neboli príslušníci Policajného zboru, ktorí boli priamo pri streľbe na premiéra, ale funkcionári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SITA, FB/Matúš Šutaj Eštok, Foto: FB/Robert Fico
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies