Fórum FOCAC obohacuje vzťahy medzi Afrikou a Čínou, hovorí egyptský premiér

NETKY.SK • 12 September 2024, 17:15 • 2 min
Fórum FOCAC obohacuje vzťahy medzi Afrikou a Čínou, hovorí egyptský premiér

KÁHIRA - Fórum pre spoluprácu Číny a Afriky (FOCAC) obohatilo vzťahy medzi Afrikou a Čínou a dosiahlo plodné výsledky, uviedol egyptský premiér Mostafa Madbouly.

slovakia

left justify in out

"Význam FOCAC sa neobmedzuje len na hospodársky aspekt, ale skôr funguje ako platforma pre spoločný dialóg medzi Afrikou a Čínou," povedal premiér v nedávnom písomnom rozhovore pre agentúru Xinhua.

Pri pohľade na situáciu v roku 2000, keď bolo fórum založené, a na dnešné úspechy africko-čínskej spolupráce "si uvedomujeme rozsah pozoruhodného rastu a rozvoja týchto vzťahov, ktoré sa stali plynulými a výraznými vo všetkých oblastiach," povedal Madbouly.

Pokiaľ ide o nadchádzajúci samit FOCAC v roku 2024, Madbouly poznamenal, že toto podujatie môže ďalej rozvíjať spoluprácu medzi Afrikou a Čínou, keďže vyhliadky na spoluprácu sú pre obe strany rozsiahle a sľubné, najmä preto, že oblasti, ktoré môžu byť v ďalšej fáze uprednostnené, vyplývajú predovšetkým zo súčasných výziev, ktorých je kontinent svedkom.

"Afrika si čoraz viac uvedomuje závažnosť týchto výziev a je odhodlaná zmeniť svoju realitu tak, aby sa kontinent stal sebestačnejším a mal dostatok zdrojov, najmä pokiaľ ide o základné a potravinové potreby ľudí," dodal.

Egyptský premiér Mostafa Madbouly sa zúčastňuje na samite Fóra pre spoluprácu Číny a Afriky (FOCAC) v hlavnom meste Pekingu 5. septembra 2024.
Egyptský premiér Mostafa Madbouly sa zúčastňuje na samite Fóra pre spoluprácu Číny a Afriky (FOCAC) v hlavnom meste Pekingu 5. septembra 2024.
Zdroj: Ahram Online / Egyptian Cabinet

Premiér zdôraznil, že Egypt bol prvou arabskou a africkou krajinou, ktorá nadviazala diplomatické vzťahy s Čínskou ľudovou republikou, čo svedčí o jedinečnosti vzťahov, ktoré sa medzi egyptským a čínskym národom časom rozšírili.

Odvtedy sa bilaterálne vzťahy rozvíjajú, čo sa prejavilo najmä v čase kríz, ktorým boli obe krajiny vystavené, pretože to odrážalo hĺbku vzájomného porozumenia v ich postojoch na rôznych medzinárodných fórach, uviedol Madbouly. V posledných rokoch Egypt spolu s Čínou prispel k založeniu Fóra pre spoluprácu medzi Čínou a Afrikou a Fóra pre spoluprácu medzi Čínou a arabskými krajinami, uviedol.

"Egypt je jednou z prvých krajín, ktoré sa pripojili k iniciatíve Pásmo a cesta a podporujú iniciatívy Číny v oblasti globálnej bezpečnosti, globálneho rozvoja a globálnej civilizácie," povedal Madbouly a dodal, že obe strany tento rok oslávili 10. výročie založenia komplexného strategického partnerstva medzi Egyptom a Čínou. Uviedol, že obe krajiny vytvorili viacúrovňový rámec spolupráce.

Madbouly spresnil niekoľko úspešných príkladov projektov spolupráce v rámci projektu Pásmo a cesta vrátane čínsko-egyptskej zóny hospodárskej a obchodnej spolupráce TEDA (Suez Economic and Trade Cooperation Zone) a centrálnej obchodnej štvrte (Central Business District) v novom administratívnom hlavnom meste Egypta.

Spoločnosť TEDA, ktorá bola založená v roku 2008, prilákala veľký počet spoločností z rôznych odvetví vrátane nových stavebných materiálov, vysokonapäťových a nízkonapäťových zariadení a strojárskej výroby a stala sa významným projektom spájajúcim iniciatívu Pásmo a cesta a Egypt prostredníctvom osi Suezského prieplavu, uviedol Madbouly.

Egypt bude naďalej spolupracovať s Čínou s cieľom zabrániť ďalšej eskalácii napätia v regióne a zároveň bude naďalej podporovať spravodlivú vec palestínskeho ľudu s cieľom obnoviť jeho legitímne národné práva, čo prispeje k nájdeniu trvalého, komplexného a spravodlivého riešenia palestínskej otázky založeného na aktivácii riešenia založeného na existencii dvoch štátov, uviedol na záver Madbouly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Morocco World News / FOCAC 2024
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies