BRATISLAVA - Pohánka, pôvodne potravina chudobných, dnes jedna z najzdravších. V súčasnosti zaznamenáva obrovský návrat do moderných kuchýň. Je veľmi citlivá na chemikálie, a preto sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach. Chráni vás pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje antioxidanty a tiež vzácny vitamín P. Vyskúšate ju?
Cesnačka s pohánkou
Suroviny pre 4 osoby:
3 PL oleja, 2 PL hladkej múky, 5 strúčikov cesnaku, 1 PL mletého čierneho korenia, 3 zemiaky, 1 hrnček pohánky, soľ, majorán,
Príprava:
1. Na oleji opražíme múku, pridáme prelisovaný cesnak, mletú papriku a zalejeme asi litrom vody.
2. Vložíme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, soľ, majorán a uvaríme do mäkka.
3. Umytú pohánku dáme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bola asi 3 cm nad pohánkou a varíme 3 minúty. Zakrytý hrniec necháme v teple 15 minút.Pohánku pridávame do každej porcie polievky až na tanieri.
Pohánkové fašírky
Suroviny pre 4 osoby:
200 g pohánky, 1 menšia cibuľa, 1 PL masla, 600 ml vody, 50 g strúhanky 2 vajcia, 100 g tvrdého syru, trochu soli, majoránky, vegety, mletého korenia, olej na vyprážanie, strúhanku na obaľovanie,
Príprava:
1. Cibuľu opražíme na masle, pridáme opláchnutú pohánku, zalejeme vriacou vodou, osolíme a uvaríme na hustú kašu.
2. Necháme vychladnúť, pridáme strúhanku, vajíčka, soľ, korenie, majoránku, vegetu a na hrubo nastrúhaný syr. Kto má rád, môže pridať aj cesnak.
3. Premiešame, vytvarujeme fašírky ktoré obaľujeme v strúhanke a potom vyprážame na oleji.
Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies