Rizz, delulu či boujee: Vyskúšajte si s nami ako ovládate slovník Generácie Z

NETKY.SK • 8 August 2024, 16:17 • 2 min
Rizz, delulu či boujee: Vyskúšajte si s nami ako ovládate slovník Generácie Z

Strácate sa vo svete sociálnych sietí? možno ste to doteraz nevedeli ale väčšina slangových slov Generácie Z pochádza práve z hip-hopovej kultúry, tiktoku, instagramu a memečiek, vrátane aj iných sociálnych sietí. Niektoré ich významy sú naozaj ťažko dohladateľné. No my vám dnes zopár z nich prezradíme.

slovakia

left justify in out

Ak sa vám tiež pletú písmenká označujúce jednotlivé generácie, tak Generácia Z sú tí, narodení v rokoch 1996 až 2010. Generácia Z, Gen Z alebo aj Zoomeri je mladá, technicky zdatná a sociálne zameraná skupina mladých ľudí. V roku 2020 tvorili Gen Z, teda ľudia do 25 rokov 41 % svetovej populácie, čo je príliš veľké číslo na to, aby bolo ignorované.

A takisto ak sa vám slangové slová generácie Z mýlia rovnako nám, tento článok vám bude nápomocný. Vyskúšajte si koľko termínov zoomerov naozaj poznáte a tie čo vám nič nehovoria vám prezradíme. Vitajte v minislovníku technickej generácie.

Catfish

Slovo catfish nemá s mačkou nič spoločné. Maximálne tak jej "dve tváre". Znamená to v skratke "vydávať sa za niekoho iného". Ide o klamanie na sociálnych sieťach, používanie fotografií, ktoré nie sú vaše, častokrát však tak Gen z označuje aj ľudí, ktorým priveľa retuše úplne zmení tvár ako v skutočnosti vyzerajú.

Môže to však byť aj predstieranie života niekoho iného.

Rizz

Ak chcete vyjadriť, že vás niekto priam okúzlil, nazvete to slovom rizz. Je to charizma a schopnosť oslniť inú osobu. Vyslovuje sa to rovnako ako je napísané. Termín našiel svoju cestu do tínedžerskej slovnej zásoby cez sociálnu sieť tiktok.

Môže to byť aj však samotný štýl (vie teda ísť aj o špecifický look a outfit), charizmu aj sexepeal.

Bussin

Bussin je skrátka niečo "extrémne dobré". Úžasné, fantastické a cool. Pôvodne sa objavil v mestských komunitách, najmä v hip-hopovej a rapovej kultúre, "bussin" našiel svoje korene v hovorovom výraze "busting", ktorý tradične označoval niečo, čo je mimoriadne dobré alebo príjemné.

Väčšinou sa takto označuje dobré jedlo, luxusné autá, 5-hviezdičkové apartmány...

Ghosting

Toto slovo je už veľmi známe. Jeho význam je ignorovať niekoho na sociálnej sieti. Ak vám teda niekto zanechá "zobrazené" na správe, môžete toto slovko použiť. Priamy preklad je "duch", teda ghost, čo ako jedno z mála slov aj významovo sedí - niekto skrátka zmizne ako duch.

"Dostal som ghost", alebo "Neznášam tento ghosting" sú vety v ktorých je význam skloňovaný.

Hits different

Fráza "Hits different" je hovorový výraz, ktorý sa používa na opis zážitku, ktorý je hlbší alebo intenzívnejší ako zvyčajne. Často to označuje situáciu, ktorá sa výnimočne podarí, a jej výsledok je teda lepší ako kedykoľvek predtým.

"Tento sendvič hits different".

Baddie

Slovo „baddie“ je hlboko zakorenené v afroamerickej ľudovej angličtine a stalo sa bežným pojmom na platformách sociálnych médií. Išlo prevažne o komplimenty v zmysle posilnenia a postavenia žien v spoločnosti.

Uvažujme o tomto príklade: "Je to skutočná nezbedníčka, kašle na konvencie a vždy vyzerá štýlovo."

Toto nie je len o vzhľade – je to o oslave žien, ktoré si osvoja svoju individualitu a sebavedomie. Vo väčšine sa tým však myslí celkovo atraktívna žena, ktorá je vždy dobre oblečená a naladená, priebojná v spoločnosti, asertívna a podobne. V klišé ponímaní ide aj o sexy vzhľad vrátane odvážneho oblečenia.

Ate and left no crumbs

Je to urobiť niečo fakt skvelo. Inak povedané - definícia pre niekoho, kto odviedol veľmi dobrú prácu. Napríklad, ak niekto predvádza veľmi pôsobivý tanec alebo má osoba perfektný outfit.

"Damn, ten outfit je skvelý na tej modelke. She ate and left no crums".

Delulu

Toto slovo je skrátene od anglického slova delusion, ktoré v preklade znamená sebaklam. Ak teda klameme samy seba v toxicky pozitívnom smere, môžeme použiť tento výraz. Ide však o akýkoľvek sebaklam.

"Možno som delulu, ale stále čakám, že napíše."

Napokon vznikla aj fráza "Staying delulu is the solulu", od slova solution - riešenie... Teda, že vám tento optimistický nebojácny prístup vie priniesť vaše vysnené plody.

Pozor však na toxickú pozitivitu.

Fit check

Je to ukážka vášho dnešného outfitu. Termín "fit check" sa používa na vyžiadanie niekoho, aby posúdil váš vzhľad. Často sa používa v kontexte sociálnych médií, keď niekto zverejňuje svoju fotku a chce vedieť, čo si ostatní ľudia myslia. No často ide aj o sebakontrolu.

"Dneska urobím na IG fit check než pôjdem na akciu."

Boujee

Boujee je opäť hip-hopový slang. Boujee označuje materialistickú osobu. Je to internetový slangový výraz označujúci ľudí, ktorí si užívajú svoje bohatstvo. Obvykle ide o kompliment. Môže ísť aj o lacné veci, ktoré vyzerajú luxusne.

"V tej kabelke vyzeráš hrozne boujee".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: ecake.sk. titulná foto: thedrum.com. titulná foto: .airdroid.com/parade.com/X
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies