AKTUALIZOVANÉ Dolinková: Vnášame pokoj do fungovania našich nemocníc + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 9 September 2024, 13:19 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Dolinková: Vnášame pokoj do fungovania našich nemocníc + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Rezort zdravotníctva intenzívne komunikuje aj s predstaviteľmi samospráv a považuje ich názor za veľmi dôležitý.

slovakia

left justify in out

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa rozhodla uviesť veci na pravú mieru.

Reformný tím pre Optimalizáciu siete nemocníc, ktorý fungoval na rezorte počas predchádzajúcich vlád, síce vytvoril 3 tisíc stranovú vyhlášku pre kategorizáciu ústavnej zdravotnej starostlivosti, ale bez metodiky pre tvorbu siete nemocníc, ktorá mala byť vydaná v roku 2022 vyhláškou.

Celú reformu pripravovali bez dostatočnej komunikácie so zástupcami nemocníc, sektora a najmä regiónmi. Boli v nej nesprávne zaradené ústavné zdravotnícke zariadenia a za vzor si dali Dánsko, ktoré svojou infraštruktúrou, geografickou dostupnosťou a zdrojmi v systéme vôbec nekorešponduje so situáciou na Slovensku.

Ministerka Dolinková našla na stole nedostatočne pripravenú reformu a už mesiace opravuje chyby po predchodcoch.

"Predchádzajúce vlády a vedenia rezortu mali kopec rečí ako zmenia  slovenské nemocnice a posunú slovenské zdravotníctvo. Namiesto toho len ohrozili fungovanie ústavných zdravotníckych zariadení a ambulancií. Spôsobili tiež nefunkčné čakacie lehoty v nemocniciach, nedostatočne komunikovali so zástupcami nemocníc a už vôbec nevypočuli hlas regiónov," vymenovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ministerka zdravotníctva vyčíta predchodcom, ktorí pripravovali Optimalizáciu siete nemocníc, že sa zamerali len na nemocnice a úplne odignorovali cestu pacienta. Navyše rozhodnutia nemocníc po predchodcoch neboli v súlade s povoleniami na prevádzku a OSN "nútila" nemocnice vykonávať úkony, na ktoré nemali povolanie.

 

Predchádzajúce vlády sľubovali ako zmenia slovenské zdravotníctvo. Namiesto toho ohrozili fungovanie ambulancií a nemocníc. Spôsobili tiež nefunkčné čakacie lehoty v nemocniciach, preto chce MZ SR zabezpečiť, aby mali pacienti od 1.1.2025 nárok na operáciu v stanovenej lehote. V prípade, ak by sa lehota nedodržala, budú mať nárok na operáciu v zahraničí.

"Od začiatku sme hovorili, že takto reforma nie je dostatočne pripravená. Vyslovili sme k nej viac ako 1000 pripomienok. Vtedajšia vláda nám sľubovala, že budú počúvať odborníkov, regióny, samosprávy, žiaľ, dialóg nebol dostatočný," uviedol prezident ANS Marián Petko.

Od 25. októbra 2023 nové vedenie MZ SR odhaľuje chyby po svojich predchodcoch. Ministerka Zuzana Dolinková so svojím tímom odstraňujú nedostupnosť zdravotnej starostlivosti kvôli nedostatočne nastavenej Optimalizácii siete nemocníc.

Vniesli poriadok a motiváciu pre starostlivosť o pacienta a motivujú nemocnice k čo najskoršiemu výkonu. Súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva je otvorené dialógu so všetkými partnermi a stakeholdermi naprieč celým sektorom a pracuje na vydaní novej vyhlášky k OSN k 1.12.2024.

Rezort zdravotníctva intenzívne komunikuje aj s predstaviteľmi samospráv a považuje ich názor za veľmi dôležitý. Starostovia, primátori a predstavitelia VÚC najlepšie vedia, čo je v ich obci, meste či regióne potrebné a dobre poznajú špecifiká, na ktoré je potrebné pri nastavovaní akýchkoľvek reforiem a zmien myslieť. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies