PARÍŽ - Francúzska pošta (La Poste) vydala zaujímavú poštovú známku na oslavu svetoznámej bagety, ktorú kedysi prezident Emmanuel Macron opísal ako "250 gramov mágie a dokonalosti". Bageta, jeden zo symbolov Francúzska, bola v roku 2022 zapísaná do zoznamu nehmotného dedičstva UNESCO. Správu priniesla France 24.
Podľa parížskeho obchodu Le Carré d'encre, ktorý ju predáva, má známka dokonca aj pekárenskú vôňu. Špeciálny atrament použitý na pečiatkach totiž obsahuje mikrokapsuly, ktoré dodávajú typickú vôňu chleba po vytiahnutí z pece. Vôňa sa uvoľňuje trením lícovej strany známky.
Známku, ktorú vydala francúzska La Poste, predstavili verejnosti na sviatok sv. Honoráta - patróna pekárov a cukrárov.
"Bageta, chlieb nášho každodenného života, symbol našej gastronómie, klenot našej kultúry," napísala La Poste, „sa stala medzinárodnou ikonou a je prísľubom delikátneho zmyslového zážitku".
Na známke v hodnote 1,96 eura je zobrazená bageta ozdobená modro-bielo-červenou stuhou. Známka vyšla v náklade 594 000 výtlačkov.
Známka s bagetou nie je prvou tohto typu vydanou francúzskym poštovým úradom: vydané boli známky s vôňou čokolády, kávy či levandule.
Aj napriek faktu, že sa vo Francúzsku vyrobí približne 16 miliónov bagiet za deň, tradičné pekárenské remeslo postupne mizne. Tradičné pekárne bojujú so stále silnejšou predajnou silou veľkých reťazcov a supermarketov.
Vo Francúzsku sa však naďalej uskutočňujú súťaže v pečení bagiet. Správna bageta by mala mať dĺžku 80 centimetrov a vážiť 250 gramov. Mala by mať jemnú textúru a na priereze by mala byť dostatočne nadýchaná. Samotné cesto preto musí odpočívať a zrieť aspoň 15 až 20 hodín pri teplote 4-6 stupňov Celzia.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies