Google si nezákonne udržuje monopol, rozhodol americký súd. Zmení tento verdikt súdu celý internet? + VIDEO

NETKY.SK • 6 August 2024, 16:54 • 2 min
Google si nezákonne udržuje monopol, rozhodol americký súd. Zmení tento verdikt súdu celý internet? + VIDEO

Google je vinný z porušenia protimonopolných pravidiel v súvislosti s vyhľadávačom. Známa je aj prvá reakcia materskej firmy Alphabet.

slovakia

left justify in out

Americký federálny súd uznal Google vinným z porušenia protimonopolných pravidiel. Rozsudok má súvis s jeho internetovým vyhľadávačom. "Google je monopolným podnikom a konal tak, aby si zachoval svoj monopol," uviedol v pondelok okrem iného sudca Amit Mehta vo Washingtone v rámci rozsudku.

Google si mal udržiavať monopol nezákonne rôznymi spôsobmi. Napríklad platil miliardy dolárov výrobcom smartfónov za to, aby nastavili vyhľadávač Google ako predvolený na nových zariadeniach. Len v roku 2021 malo ísť o 26,3 miliard dolárov.

Protimonopolným konaním mal Google potláčať konkurenciu a brániť inováciám.

Vo všeobecnosti sa uvádza, že ide o prelomové rozhodnutie, ktoré môže zmeniť celý internet, respektíve vyhľadávanie. Najmä z dôvodu, že Google zvykol vyhlasovať, že jeho podiely na trhu sú výsledkom popularity jeho vyhľadávača medzi používateľmi, ktorí jeho produkt sami preferujú kvôli jeho kvalitám.

Súčasťou verdiktu by mala byť aj pokuta pre Google a tiež kroky vedúce k možnej náprave súčasného stavu. O výške pokuty, ktorú má zaplatiť a ďalších dôsledkoch rozsudku sa rozhodne neskôr.

Materská spoločnosť Alphabet v prvej reakcii už informovala, že sa chce voči rozsudku odvolať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Washington Post, PBS News, Foto: searchengineland.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies