Haag prvý na svete: Prísny ZÁKAZ reklamy na všetko, čo i len trocha súvisí s fosílnymi palivami

NETKY.SK • 20 September 2024, 18:43 • 2 min
Haag prvý na svete: Prísny ZÁKAZ reklamy na všetko, čo i len trocha súvisí s fosílnymi palivami

HAAG - Haag je prvým mestom na svete, ktoré zakázalo reklamu na fosílne palivá prostredníctvom miestneho zákona. Mestská rada vo štvrtok 12. septembra hlasovala za iniciatívu, ktorú navrhla haagska Strana za zvieratá (PvdD).

slovakia

left justify in out

Haag je prvým mestom na svete, ktoré prijalo zákaz pouličnej reklamy na fosílne palivá a výrobky, ktoré ich využívajú. Zákaz nadobudne účinnosť v januári. 

"Reklamy na fosílne palivá zvyšujú emisie v čase, keď ich potrebujeme znížiť," povedala pre denník The Guardian Femke Sleegersová, koordinátorka holandskej klimatickej skupiny, ktorá presadzovala zákaz.

Webová stránka tiež citovala Thijsa Boumana, docenta environmentálnej psychológie na univerzite v Groningene, ktorý povedal, že reklama na fosílne palivá podkopáva klimatickú politiku, pretože normalizuje a podporuje neudržateľné správanie. "Na kompenzáciu negatívnych účinkov reklamy na fosílne palivá sú potrebné veľké vládne investície," povedal.

Leonie Gerritsen zo Strany za zvieratá (PvdD): "Haag bude prvým mestom na svete, ktoré skutočne zakáže reklamu na fosílne palivá. Je to dôležitý signál, ktorý vládne mesto vysiela: musíme sa zbaviť našej závislosti od fosílnych palív."

Protest klimatických aktivistov v holandskom Haagu. Niektorí z nich držia nápisy parodujúce logo ropnej spoločnosti Shell. (9. septembra 2023)
Protest klimatických aktivistov v holandskom Haagu. Niektorí z nich držia nápisy parodujúce logo ropnej spoločnosti Shell. (9. septembra 2023)
Zdroj: AP

Zákaz nadobudne účinnosť 1. januára 2025 a vzťahuje sa na reklamu na fosílne produkty a služby, ako sú dovolenkové lety , výletné plavby, benzínové autá a dodávatelia plynu. Do štyroch mesiacov tieto reklamy zmiznú z verejného priestoru Haagu.

"Haag chce byť do roku 2030 klimaticky neutrálny. Potom nie je vhodné povoliť reklamu na produkty fosílneho priemyslu. Našťastie to teraz vidí aj mestská rada," hovorí Leonie Gerritsen.

Haagsky zákaz je výsledkom kampane, ktorá bola pôvodne zameraná proti holandskému ropnému gigantu Shell. "V Haagu sa konal veľký festival zameraný na deti, ktorý bol celý o udržateľnosti a cieľoch trvalo udržateľného rozvoja - organizovala ho však spoločnosť Shell," hovorí koordinátorka Sleegersová a dodáva, že táto spoločnosť je úplne poslednou osobou, ktorá má záujem o udržateľnosť. Aktivisti preto vyvíjali tlak na mesto, aby festival aspoň prestalo dotovať, v ideálnom prípade, aby sa nekonal. A vyhrali: festival sa skutočne skončil.

Zákaz reklamy na fosílne palivá však nevymysleli aktivisti v Holandsku. Ide o dlho diskutované opatrenie, ktoré obhajoval aj generálny tajomník OSN. Je reakciou na skutočnosť, že "mäkšie" opatrenia sa často ukazujú ako neúčinné.

Mnohé mestá napríklad už dlho podmieňujú prenájom svojich priestorov a pozemkov na reklamné účely absenciou fosílnej reklamy. Príkladom mesta, ktoré sa vydalo touto regulačnou cestou, je škótsky Edinburgh. Tamojšia mestská rada sa na jar dohodla na zákaze reklamy pre spoločnosti vyrábajúce fosílne palivá, letecké spoločnosti, letiská, autá na fosílne palivá, výletné lode a dokonca aj zbrane - na reklamných plochách vo vlastníctve mesta. Spoločnosti predávajúce tieto produkty už tiež nebudú môcť sponzorovať podujatia alebo iné partnerstvá v meste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, The Hague Online, Fossil Free Advertising, Foto: Al Jazeera / Reuters / United Photos / Paul Vreeker
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies