Harrisová a Trump uviazli na mŕtvom bode v prieskume New York Times

NETKY.SK • 9 September 2024, 09:18 • 2 min
Harrisová a Trump uviazli na mŕtvom bode v prieskume New York Times

WASHINGTON - Viceprezidentka Kamala Harrisová a bývalý prezident Donald Trump sú na tom tesne v novom veľkom národnom prieskume, pričom do dňa volieb zostávajú necelé dva mesiace.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu denníka The New York Times a Siena College má Trump medzi pravdepodobnými voličmi 48 % oproti 47 % pre Harrisovú, čo je v rámci chyby prieskumu. Výsledky sú podobné prieskumu tejto dvojice z júla, hneď po tom, ako prezident Joe Biden stiahol svoju kandidatúru na znovuzvolenie.

Prieskum prichádza pred utorňajšou debatou Harrisovej a Trumpa v televízii ABC News, ktorá je zatiaľ jedinou plánovanou debatou medzi týmito dvoma kandidátmi. A táto debata by mohla byť pre viceprezidenta ešte kľúčovejšia: Podľa prieskumu 28 percent pravdepodobných voličov uviedlo, že majú pocit, že sa potrebujú dozvedieť viac o Harrisovej, v porovnaní s 9 percentami, ktoré uviedli, že potrebujú vedieť viac o Trumpovi.

Okrem toho 47 percent pravdepodobných voličov považovalo Harrisovú za príliš liberálnu, zatiaľ čo 32 percent pravdepodobných voličov považovalo Trumpa za príliš konzervatívneho.

Prieskum NYT/Siena je jedným z mála kvalitných celoštátnych prieskumov, ktoré neukazujú, že by viceprezidentka získala aspoň malý náskok po rýchlom získaní nominácie a korunovácii na nominačnom zjazde strany minulý mesiac v Chicagu.

Ako poznamenáva Times, je to prvýkrát za posledný mesiac, čo Trump aspoň nominálne vedie v "hlavnom nestranickom národnom prieskume". Podľa vlastných priemerov prieskumov denníka The New York TimesHarrisová mierny náskok pred Trumpom, 49 % ku 47 %. Prieskum Timesu zohral v posledných rokoch v americkej politike nadštandardnú úlohu a často ovplyvňoval získavanie finančných prostriedkov a spravodajstvo viac než akýkoľvek iný individuálny národný prieskum.

Prieskum sa uskutočnil medzi 1 695 registrovanými voličmi v období od 3. do 6. septembra. Chybovosť prieskumu je +/- 2,8 percentuálneho bodu medzi pravdepodobnými voličmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Politico, Foto: Yahoo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies