Hizballáh spustil masívnu ofenzívu na Izrael, zranenia aj požiare na severe

NETKY.SK • 22 September 2024, 13:05 • 2 min
Hizballáh spustil masívnu ofenzívu na Izrael, zranenia aj požiare na severe

Po útokoch v Bejrúte sa v nedeľu proiránske hnutie Hizballáh vrhlo do ofenzívy proti Izraelu, pričom izraelská armáda oznámila, že na sever krajiny zasiahlo množstvo rakiet. Záchranári ošetrili niekoľko zranených, no obete zatiaľ nehlásia.

slovakia

left justify in out

V nedeľu sa proiránske hnutie Hizballáh pustilo do masívnej ofenzívy na Izrael po sérii útokov v Bejrúte, ktoré prebehli tento týždeň. Izraelská armáda uviedla, že z územia Libanonu bolo vypálených viac než 100 rakiet, pričom medzi cieľmi bol aj vojenský priemyselný komplex v severnom meste Haifa.

Na severe Izraela hasiči zasahujú pri požiaroch, ktoré vznikli v dôsledku útokov. Záchranári ošetrili niekoľko osôb, zranených zrejme úlomkami rakiet, avšak bezprostredne nehlásia žiadne obete.

Rakety prichádzali aj z Iraku, pričom väčšinu z nich zachytili systémy protivzdušnej obrany.
Izraelské úrady následne nariadili zatvorenie všetkých škôl a vzdelávacích inštitúcií v blízkosti hraníc s Libanonom aspoň do pondelka večera. Ľudí vyzvali, aby obmedzili vonkajší pohyb a zhromažďovanie sa v tejto oblasti.

Ofenzíva Hizballáhu sa uskutočnila po piatkovom izraelskom nálete v Bejrúte, pri ktorom zahynulo minimálne 31 ľudí vrátane dvoch vysokopostavených členov Hizballáhu, ako aj žien a detí.

Týždeň predtým bol Hizballáh cieľom sofistikovaného útoku, pri ktorom explodovali ich pejdžre, pričom zahynulo najmenej 37 osôb a viac ako 3000 ľudí utrpelo zranenia.
Izraelská armáda oznámila, že za posledných 24 hodín uskutočnila jeden z najmasívnejších útokov na území Libanonu, pričom zasiahla približne 400 objektov militantov vrátane odpaľovacích zariadení rakiet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: AP, AFP, Reuters, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies