Opičie kiahne: Švédsko potvrdilo prvý prípad „závažnejšieho“ variantu mimo Afriky

NETKY.SK • 16 August 2024, 09:12 • 2 min
Opičie kiahne: Švédsko potvrdilo prvý prípad „závažnejšieho“ variantu mimo Afriky

ŠTOKHOLM - Švédsko potvrdilo svoj prvý prípad nákazlivejšej varianty opičích kiahní (mpox), vírusovej infekcie, ktorá sa šíri úzkym kontaktom, čo je prvý prípad, keď bola nájdená mimo Afriky.

slovakia

left justify in out

Osoba sa nakazila v časti Afriky, kde došlo k veľkému prepuknutiu choroby, povedala na tlačovej konferencii Olivia Wigzell, generálna riaditeľka švédskej agentúry pre verejné zdravie.

Svetová zdravotnícka organizácia vo štvrtok vyhlásila mpox po druhýkrát za dva roky za celosvetovú núdzovú situáciu v oblasti verejného zdravia po prepuknutí v Konžskej demokratickej republike, ktoré sa rozšírilo do ďalších krajín. Wigzell povedala, že infikovaná osoba dostala starostlivosť a pokyny v súlade s odporúčaniami zdravotníckej agentúry.

Čína v piatok oznámila, že v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov začne preverovať ľudí a tovar vstupujúci do krajiny na mpox. Ľudia cestujúci z krajín, kde došlo k prepuknutiu vírusu, ktorí boli v kontakte s prípadmi mpox alebo prejavovali symptómy, by mali „pri vstupe do krajiny prevziať iniciatívu a deklarovať to colným orgánom,“ uviedla čínska colná správa vo vyhlásení.

Vozidlá, kontajnery a predmety z oblastí s prípadmi mpox by sa mali tiež dezinfikovať, uvádza sa vo vyhlásení.

Epidémia opičích kiahní v Konžskej demokratickej republike sa rozšírila do ďalších krajín.
Epidémia opičích kiahní v Konžskej demokratickej republike sa rozšírila do ďalších krajín.
Zdroj: AP / Jeenah Moon

Začiatkom tohto roka vedci informovali o objavení sa novej formy smrteľnej formy mpox, ktorá môže zabiť až 10 % infikovaných, v konžskom banskom meste a varovali, že sa môže ľahšie šíriť. Mpox sa väčšinou šíri cez úzky kontakt s infikovanými ľuďmi, vrátane sexu.

WHO uviedla, že tento rok bolo vo viac ako desiatke krajín Afriky zaznamenaných viac ako 14 000 prípadov a 524 úmrtí, čo už presahuje minuloročné čísla.

Doteraz je viac ako 96 % všetkých prípadov a úmrtí v jedinej krajine – Kongu.

"Výskyt prípadu na európskom kontinente by mohol podnietiť rýchle medzinárodné šírenie mpox," povedal Lawrence Gostin, odborník na verejné zdravie a profesor práva Georgetown vo Washingtone. "Prípad vo Švédsku s najväčšou pravdepodobnosťou znamená desiatky nezistených prípadov v Európe."

Dr Brian Ferguson z University of Cambridge uviedol, že prípad švédskeho cestovateľa je znepokojujúci, no nie prekvapivý vzhľadom na závažnosť a šírenie epidémie v Afrike. "Pravdepodobne ich bude viac tu a v iných častiach sveta, pretože v súčasnosti neexistujú žiadne mechanizmy, ktoré by zabránili výskytu importovaných prípadov mpox," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Agence France-Presse, Foto: Al Jazeera / Reuters / Arlette Bashizi
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies