Hizballáh vstupuje do 'bitky zúčtovania' s Izraelom: Napätie eskaluje po raketových útokoch + VIDEÁ

NETKY.SK • 23 September 2024, 10:49 • 2 min
Hizballáh vstupuje do 'bitky zúčtovania' s Izraelom: Napätie eskaluje po raketových útokoch + VIDEÁ

Hizballáh vyhlásil, že po sérii raketových útokov na sever krajiny vstúpil do "otvoreného boja o zúčtovanie" s Izraelom, zatiaľ čo svetové mocnosti prosili obe strany, aby ustúpili z pokraja totálnej vojny.

slovakia

left justify in out

Za posledných 48 hodín došlo k najintenzívnejšej prestrelke medzi Izraelom a Hizballáhom za takmer rok trvajúcu vojnu v Gaze, keďže libanonská militantná skupina vypálila projektily hlbšie do izraelského územia, než bolo doteraz zaznamenané.

V sobotu Izrael zasiahol ciele Hizballáhu takmer 300 údermi, ktoré označil za preventívnu akciu s cieľom prekaziť plánovaný útok. Hizballáh medzitým vypúšťa na Izrael raketovú paľbu a iné strely, ktoré sú podľa neho odvetou za izraelské útoky v Libanone.

Hizballáh - militantná skupina so sídlom v Libanone a podporovaná Iránom - zostala otrasená po dvoch dňoch výbuchov zameraných na pagery a vysielačky, ktoré používali jej členovia, po ktorých nasledoval izraelský útok na južný Bejrút, pri ktorom zahynulo najmenej 45 ľudí vrátane vrchného veliteľa a ďalších vysokých predstaviteľov.

Zástupca generálneho tajomníka Hizballáhu Naim Qassem v nedeľu počas pohrebu vysokopostaveného veliteľa, ktorý spolu s ďalšími 44 ľuďmi zahynul pri piatkovom izraelskom útoku na južné predmestie Bejrútu, povedal, že sa začal "otvorený boj o zúčtovanie". "Hrozby nás nezastavia," povedal. "Sme pripravení čeliť všetkým vojenským možnostiam."

Zatiaľ čo izraelské vojenské lietadlá ostreľovali pohraničné dediny a viac ako 100 000 obyvateľov utieklo na sever, politici v Bejrúte vyzvali na deeskaláciu, aby sa zabránilo vojne, keďže úrady uviedli, že cez víkend boli zabití štyria ľudia a deväť bolo zranených. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bol však vo svojej rétorike tiež ostrý.

"V posledných dňoch sme Hizballáhu uštedrili sériu úderov, ktoré si ani nevedel predstaviť. Ak Hizballáh nepochopil túto správu, sľubujem vám, že ju pochopí," povedal. "Žiadna krajina nemôže tolerovať streľbu na svojich obyvateľov, streľbu na svoje mestá a my, štát Izrael, to tiež nebudeme tolerovať... Urobíme všetko potrebné na obnovenie bezpečnosti," dodal.

Od vypuknutia vojny v Gaze 8. októbra, deň po útoku Hamasu na Izrael, dochádza neustále k prestrelkám medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré už dlho vyvolávajú obavy, že boje prerastú do širšieho regionálneho konfliktu.

Niekedy sa zdalo, že kľúčoví aktéri idú až na hranu, ale napätie sa znížilo vzhľadom na vážne dôsledky totálnej vojny na Blízkom východe.

Intenzita útokov medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorú sme zaznamenali v posledných dňoch, je však bezprecedentná a obnovuje obavy z rozsiahlejšej vojny, ktorá by mohla zasiahnuť celý región, ako aj hlavného spojenca Izraela, Spojené štáty.

Izraelské obranné sily (IDF) v nedeľu skoro ráno oznámili, že z Libanonu boli na Izrael vypálené stovky rakiet, pričom niektoré z nich dopadli v blízkosti severného mesta Haifa. Uviedli, že rakety boli vypálené "na civilné oblasti", čo poukazuje na možnú eskaláciu po tom, čo predchádzajúce útoky boli zamerané najmä na vojenské ciele. Zranenia utrpelo šesť ľudí.

Osobitná koordinátorka OSN pre Libanon Jeanine Hennisová-Plasschaertová vo vyhlásení z X uviedla: "Vzhľadom na to, že región je na pokraji hroziacej katastrofy, nie je možné dostatočne zdôrazniť: NEEXISTUJE vojenské riešenie, ktoré by zabezpečilo bezpečnosť ktorejkoľvek zo strán."

Ako napísala, izraelské ministerstvo zdravotníctva vyzvalo nemocnice v severnom Izraeli, aby presunuli svoje prevádzky do zariadení s dodatočnou ochranou pred raketovou a raketovou paľbou. Nemocnica Rambam v Haife presunie pacientov do svojho zabezpečeného podzemného zariadenia, uviedlo ministerstvo.

EÚ vyzvala na "naliehavé prímerie" a "obnovenie intenzívneho diplomatického sprostredkovania", k čomu sa pridal aj minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva David Lammy, ktorý upozornil na "znepokojujúcu eskaláciu". V prejave na výročnej konferencii Labouristickej strany Lammy uviedol, že prímerie by uľahčilo "politické riešenie, aby sa Izraelčania a libanonskí civilisti mohli vrátiť do svojich domovov a žiť v mieri a bezpečí". 

Guterres však uviedol, že jazyk, ktorý používajú obe strany, naznačuje nedostatok túžby po mieri. "Je mi jasné, že obe strany nemajú záujem o prímerie. A to je tragédia, pretože toto je vojna, ktorá sa musí skončiť," povedal pre CNN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, The Guardian, Foto: NBC News / AFP / Getty Images / Jack Guez
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies