Objavte tajomstvá hlucháňa hôrneho v novej APLIKÁCII: Interaktívny náučný chodník vám prezradí veľa

NETKY.SK • 23 September 2024, 10:28 • 2 min
Objavte tajomstvá hlucháňa hôrneho v novej APLIKÁCII: Interaktívny náučný chodník vám prezradí veľa

BRATISLAVA - Návštevník získava informácie o jeho výskyte, populácii, prostredí, o jeho nárokoch, potrave, prirodzených nepriateľoch a celkovo o spôsobe jeho života.

slovakia

left justify in out

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) v rámci projektu "Realizácia vybraných opatrení Programu záchrany hlucháňa hôrneho" predstavuje náučný chodník ohrozenom druhu živočícha - hlucháňovi hôrnom.

Náučný chodník je kombináciou bezplatnej mobilnej aplikácie a reálneho chodníka označeného informačnou tabuľou s ôsmimi stanovišťami, ktoré elektronicky komunikujú s mobilným zariadením aktívneho návštevníka.

Súčasťou mobilnej aplikácie sú náučné texty, vedomostný kvíz, audioukážka, videá, animácie a taktiež rozšírená realita. Na pozadí aplikácie je súťaž aktívneho návštevníka, ktorý absolvovaním jednotlivých stanovíšť a zodpovedaním otázok v kvíze dosiahne výsledok svojho snaženia v podobe virtuálnej odmeny na poslednom zastavení.

Zdroj: ŠOP SR

Hlavnou podstatou náučného chodníka je zážitkovou formou zvýšiť povedomie o našom zákonom chránenom a vzácnom vtáčom druhu hlucháňovi hôrnom.

Návštevník získava informácie o jeho výskyte, populácii, prostredí, o jeho nárokoch, potrave, prirodzených nepriateľoch a celkovo o spôsobe jeho života. Dochádza tak k prepájaniu prírodného prostredia v okolí informačnej tabule s virtuálnymi animáciami aplikácie mobilného zariadenia.

Zdroj: ŠOP SR

Virtuálny náučný chodník v kombinácii s informačnou tabuľou v miestach výskytu hlucháňa umožňuje sprístupniť informácie a význam ochrany tohto ohrozeného druhu aj pre cieľovú skupinu mladej generácie.  

Pre umiestnenie takejto aktivity je vhodné, keď prostredie svojim vzhľadom predstavuje alebo aspoň pripomína prirodzený biotop hlucháňa. Snahou je však umiestniť chodník na mieste, kde je prirodzený areál a lokalita jeho výskytu.

Ako vhodné stanovište pre umiestnenie sa ukazuje prienik lokality aktuálneho alebo potenciálneho výskytu hlucháňa s vhodnou štruktúrou a lokalít s turistickou infraštruktúrou a reálnou návštevnosťou.

Zdroj: ŠOP SR

Prvý virtuálny náučný chodník bol v týchto dňoch osadený v katastri obce Šumiac, v kompetenčnom území Správy Národného parku Nízke Tatry a kopíruje modrý turistický chodník Šumiac - Predné sedlo.

Druhý virtuálny chodník plánuje ŠOP SR trvalo osadiť v lokalite Tatranského národného parku, na zelenom turistickom chodníku Starý Smokovec - Hrebienok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ŠOP SR, Foto: ŠOP SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies