Hnutie Hamas začalo proces výberu nového lídra namiesto Ismáíla Haníju

NETKY.SK • 5 August 2024, 10:48 • 2 min
Hnutie Hamas začalo proces výberu nového lídra namiesto Ismáíla Haníju

KÁHIRA - Denník The New York Times (NYT) informoval, že Irán po zabití Haníju zadržal už viac ako dve desiatky vysokých predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne nad Pásmom Gazy, v sobotu oznámilo začiatok konzultácií o osobe nového lídra hnutia. Nový vodca nahradí vo funkcii Ismáíla Haníju, ktorý zahynul minulý týždeň pri útoku pripisovanom Izraelu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vodca Hamasu prišiel o život v noci na stredu pri útoku v Teheráne, kam pricestoval na inauguráciu nového iránskeho prezidenta Masúda Pezeškijána. Irán aj Hamas prisľúbili za jeho zabitie odvetu.

Americká spravodajská televízia CNN ešte vo štvrtok s odvolaním na nemenovaný zdroj uviedla, že Haníju zabila explózia výbušného zariadenia, ktoré bolo niekoľko týždňov ukryté v rezidencii, kde sa počas pobytu v Teheráne zvyčajne zdržiaval.

Podľa zdroja CNN bola bomba ukrytá v Haníjovej izbe už pred dvoma mesiacmi a odpálená na diaľku v čase, keď sa nachádzal v rezidencii.

Ako v sobotu uviedla agentúra AFP, iránske Revolučné gardy však najnovšie tvrdia, že Izrael zavraždil Haníju "strelou krátkeho doletu" odpálenou z miesta niekde pred jeho rezidenciou v Teheráne.

Denník The New York Times (NYT) v piatok informoval, že Irán po zabití Haníju zadržal už viac ako dve desiatky vysokých predstaviteľov. Stalo sa tak v reakcii vážne zlyhanie iránskych bezpečnostných zložiek, ktorého dôsledkom bola Haníjova smrť. NYT sa vo svojej správe odvolával na dvoch nemenovaných iránskych predstaviteľov oboznámených s vyšetrovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: The New York Times, Reuters, CNN, Foto: novinky.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies