Hongkong je globálnym obchodným centrom pre najbrutálnejšie svetové režimy. Rusom pomáha pri dovoze polovodičov

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 09:47 • 2 min
Hongkong je globálnym obchodným centrom pre najbrutálnejšie svetové režimy. Rusom pomáha pri dovoze polovodičov

HONGKONG - Hongkong sa podľa správy Nadácie Výboru pre slobodu v Hongkongu stal globálnym obchodným centrom pre „najbrutálnejšie režimy sveta“. Ako referuje web The Guardian, vyplýva to zo správy, ktorá skúmala úlohu Hongkongu pri transfere tovarov do krajín, na ktoré sa vzťahujú sankcie zo strany Západu, vrátane Ruska, Iránu a Severnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Správa, ktorú zverejnili v pondelok, konštatuje, že v rokoch 2021 a 2022 sa vývoz polovodičov z Hongkongu do Ruska približne zdvojnásobil na 400 miliónov dolárov, čo je druhé miesto po dodávkach z pevninskej Číny. Polovodiče sú životne dôležité pre ruské vojnové úsilie, pretože sú súčasťou zbraní, ako sú drony a riadené strely.

Tovar v hodnote takmer dve miliardy dolárov

Správa analyzovala vývoz Hongkongu v päťmesačnom období v roku 2023 s osobitným zameraním na položky zo spoločného zoznamu s vysokou prioritou, zoznamu vypracovaného vládou USA na identifikáciu položiek, ktoré Rusko hľadá pre svoj zbrojný program.

Výskumníci zistili, že od augusta do decembra minulého roka exportéri z Hongkongu dodali ruským subjektom kupujúcim tovar v hodnote takmer dve miliardy dolárov. Takmer 40 % tohto vývozu podľa hodnoty pochádzalo z položiek na uvedenom zozname vrátane rôznych kategórií polovodičov.

Centrum nelegálnych medzinárodných obchodných operácií

Hongkong je podľa správy už dlho centrom nelegálnych medzinárodných obchodných operácií. Jednoduché zakladanie spoločností, čo je proces, ktorý v Hongkongu trvá len niekoľko dní, umožňuje jednotlivcom bez problémov vytvárať nové spôsoby prevodu tovaru a platieb a maskovať svoju identitu prostredníctvom fiktívnych spoločností, aj keď sú v hľadáčiku orgánov zo západnej Európy.

Snahy USA a spojencov sú „nedostatočné na zastavenie toku zakázaného západného tovaru z Hongkongu do Ruska,“ uzatvára správa. „Vytváranie a nahradzovanie firemných identít je veľmi jednoduché a náročné na sledovanie“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: carloyuen, Pixabay
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies