Horúčavy pokračujú! Lámu sa teplotné rekordy, platia aj výstrahy pred požiarmi + MAPA

NETKY.SK • 2 September 2024, 16:43 • 2 min
Horúčavy pokračujú! Lámu sa teplotné rekordy, platia aj výstrahy pred požiarmi + MAPA

Hoci sa 1. septembra začala jeseň, počasie v našej oblasti na to podľa SHMÚ ani zďaleka nevyzeralo.

slovakia

left justify in out

Vrchol vlny horúčav na Slovensku je stále pred nami. Najteplejšie bude väčšinou v utorok 3. alebo v stredu 4. septembra.

S vysokou pravdepodobnosťou tak budú prekonané ďalšie septembrové teplotné rekordy. Informoval o tom na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Veľmi teplé počasie bude podľa SHMÚ pokračovať aj ďalej, s vysokou pravdepodobnosťou počas celej prvej septembrovej dekády.

V nedeľu vystúpili teploty do 35 stupňov Celzia, čo je pre september extrémne vysoká hodnota teploty vzduchu. Hoci sa 1. septembra začala jeseň, počasie v našej oblasti na to podľa SHMÚ ani zďaleka nevyzeralo.

"Horúčavy ďalej pokračujú bez ohľadu na dátum v kalendári, predovšetkým v Panónskej panve, kam sa chladnejší vzduch z Poľska a Česka takmer nedostal. Všetky krajiny od nás smerom na juh zaznamenali hodnoty teploty v rozmedzí 34 až 36 stupňov Celzia, ojedinele až 37 stupňov Celzia," uviedli meteorológovia.

Takmer na celom území Slovenska platí od pondelka zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Výnimkou sú okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Martin, Turčianske Teplice, Kežmarok, Levoča, Košice-okolie, Stropkov, Michalovce a Sobrance. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) o tom informuje na sociálnej sieti.

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Zakazuje sa najmä fajčiť a používať otvorený plameň, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov či zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.

Povinnosti v súvislosti s prevenciou proti požiarom majú aj vlastníci, správcovia či užívatelia lesných pozemkov. Tí sú okrem iného povinní zabezpečovať hliadkovaciu činnosť, protipožiarne náradie na určenom mieste a udržiavať existujúce prejazdové cesty v stave umožňujúcom bezproblémový príjazd hasičských jednotiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, HaZZ, Ilustračné foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies