Superrýchly žralok mako je perfektný predátor. Pozrite sa na jeho diabolské tempo! +VIDEO

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 19:29 • 4 min
Superrýchly žralok mako je perfektný predátor. Pozrite sa na jeho diabolské tempo! +VIDEO

Najrýchlejšie zvieratá planéty nevíria len zemský povrch. Neuveriteľnú rýchlosť dosahujú aj niektorí morské tvory. Vo vodách mierneho a tropického pásu si na delfínoch, morských korytnačkách, morských vtákoch, hlavonožcoch či iných žralokoch pochutnáva žralok mako. Paryba s dlhými, štíhlymi zubami, ktoré sú vidieť aj cez zatvorenú papuľu, je efektívnym predátorom, ktorý k obžive využíva dve nesporné výhody.

slovakia

left justify in out

Nebezpečná rýchlosť

Tou prvou je jeho rýchlosť. Mako dokáže plávať tempom 74 km/h. Podľa niektorých teórií to môže byť až 100 km/h, čo by z neho robilo najrýchlejšieho morského tvora. Druhou výhodou žraloka mako je jeho schopnosť prekvapenia. Akonáhle mako korisť zaregistruje, pláva v hĺbke pod ňou. Následne bez varovania vyrazia vertikálne smerom nahor a na nebohé zviera zaútočia. Pritom ho môže omráčiť úderom chvosta.

Hoci ide o perfektného predátora, nemá žralok mako ľahký život. Jeho populácia je ohrozená nekontrolovateľným rybolovom, a tak sa roku 2010 ocitol na červenom zozname ohrozených druhov Greenpeace. Okrem toho je tiež na zozname ohrozených druhov CITES.

„Ochrana týchto žralokov pomocou CITES dáva týmto zraniteľným predátorom šancu sa brániť,“ kvitovala postup CITESu Elizabeth Murdock, riaditeľka Pacific Ocean Initiative. Žralokovi mako je najlepšie na slobode, v zajatí sa vysokého veku spravidla nedožíva. Keď bol jeden jeho exemplár v roku 2001 umiestnený v akváriu v New Jersey, narážal do stien, odmietal potravu a zomrel po piatich dňoch. Na slobode sa však dožíva 12-30 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: National Geographic / Encyclopedia Britannica, Foto: Scuba Diving Magazine
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies