Bývalý americký veľvyslanec David Friedman: Pokus o atentát na Trumpa je náš 7. október

NETKY.SK • 16 Júl 2024, 09:29 • 2 min
Bývalý americký veľvyslanec David Friedman: Pokus o atentát na Trumpa je náš 7. október

WASHINGTON - Bývalý veľvyslanec Friedman opisuje streľbu a útok Hamasu ako „kolosálne zlyhania bezpečnosti a spravodajstva“; chváli Trumpa za to, že vstal, z tváre mu kvapkala krv, aby ukázal, že je v poriadku

slovakia

left justify in out

David Friedman, veľvyslanec Spojených štátov amerických v Izraeli za bývalého prezidenta Donalda Trumpa, v pondelok povedal, že sobotňajší pokus o atentát na Trumpa bol americkým 7. októbrom, pričom porovnal „nevysvetliteľné“ zlyhanie pri zabránení streľbe s neschopnosťou zabrániť invázii a masakru Hamasu. v južnom Izraeli minulý rok.

V rozhovore pre Channel 12 sa Friedmana opýtali, ako mohol Trumpov prípadný atentátnik, 20-ročný mladík, ktorého motívy zostávajú neznáme, strieľať na exprezidenta: „Čo sa stalo s tajnou službou, že došlo k strate bezpečnosti?"

Friedman odpovedal: „No, pozri, mal si svoj 7. október – ktorý v tejto chvíli nikto nedokázal vysvetliť, ako sa to mohlo stať, však? A toto je náš 7. október.“

Neschopnosť Izraela zabrániť náporu Hamasu, napriek tomu, že spravodajské informácie naznačujú plány teroristickej skupiny vládnucej v Gaze, sa všeobecne považuje za najhoršiu bezpečnostnú katastrofu v histórii krajiny. Keď Friedman v sobotu hovoril o streľbe v Butleri v Pensylvánii, povedal: „Nedáva mi vôbec zmysel, ako sa niekto môže vyšplhať na strechu pred očami, mať jasný pohľad na prezidenta Spojených štátov. alebo bývalý prezident s prejavom.“

Strelcovi – identifikovanému ako Thomas Matthew Crooks, 20, z Bethel Parku v Pensylvánii – sa podarilo vystreliť niekoľko výstrelov, kým ho zabil protiostrelovač tajnej služby. Trump bol zasiahnutý do ucha a jeho stúpenec bol zabitý výstrelmi potenciálneho atentátnika.

„Ostreľovači na streche, ako mi bolo povedané, meškali pri streľbe. Chcem tým povedať, že celá vec je nevysvetliteľná,“ povedal Friedman. "Ale nanešťastie si na to v tomto svete zvykáme - niektoré skutočne kolosálne zlyhania bezpečnosti a spravodajstva, ktoré vedú k týmto druhom hrozných výsledkov," dodal.

Úradníci tvrdia, že Crooks sa dostal do pozornosti orgánov činných v trestnom konaní, keď si diváci na Trumpovom zhromaždení všimli, že sa mimo podujatia správa zvláštne a prechádza sa blízko magnetometrov. Crooks sa dostal na neďalekú strechu s puškou v štýle AR. Miestny strážca zákona vyliezol na strechu a našiel Crooksa, ktorý na neho namieril puškou, povedal pre agentúru AP šerif okresu Butler Michael Slupe. Dôstojník ustúpil po rebríku a strelec rýchlo vystrelil smerom k Trumpovi.

Friedman, ktorý poznamenal, že nevidel streľbu, keď k nej došlo – pretože sa „hanbil povedať“, že tvrdo spal v Izraeli (kde bolo veľmi skoré nedeľné ráno) – povedal, že bol „neuveriteľne znepokojený“, keď videl, čo sa stalo, povedal Channel 12: „Toto je môj drahý priateľ.“ Ale dodal: „Keď som videl, ako vyskočil, ako prinútil tajnú službu, aby ho pustila, aj keď mu z tváre kvapkala krv, aby sa uistil, že všetci vedia, či je v poriadku, postavil sa, to je proste Donald. To je ten Trump, ktorého som poznám."

Keď sa Friedmana spýtali na jeho vlastnú úlohu v potenciálnej druhej Trumpovej administratíve, Friedman povedal, že o tom premýšľal „celý čas“, ale odmietol prezradiť obsah týchto myšlienok a dodal: „Je to na ňom. Bude mi cťou slúžiť Spojeným štátom akýmkoľvek spôsobom, ktorý bude považovať za najlepší."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Foto: AP Photo/Matt Rourke
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies