Hunter Biden sa priznal k vine v daňovej kauze, čím sa vyhol súdnemu procesu + VIDEO

NETKY.SK • 6 September 2024, 10:13 • 2 min
Hunter Biden sa priznal k vine v daňovej kauze, čím sa vyhol súdnemu procesu + VIDEO

WASHINGTON - Hunter Biden sa vo štvrtok priznal ku všetkým obvineniam vo federálnej daňovej kauze, ktorá je proti nemu vedená, čím sa vyhol potenciálne nepríjemnému súdnemu procesu pre syna prezidenta Joea Bidena. Vynesenie rozsudku je naplánované na 16. decembra.

slovakia

left justify in out

"Hunter dal dnes na prvé miesto svoju rodinu. Bol to odvážny a láskyplný krok," povedal jeho právny zástupca Abbe Lowell novinárom a dodal, že toto priznanie zabránilo "predvádzaciemu procesu".

Biden s novinármi nehovoril, ale vydal vyhlásenie, v ktorom kritizoval prokurátorov z kancelárie osobitného poradcu Davida Weissa, ktorí sa podľa neho "nesústredili na spravodlivosť, ale na to, aby ma dehumanizovali za moje činy počas mojej závislosti""Nebudem svoju rodinu vystavovať ďalšej bolesti, ďalším zásahom do súkromia a zbytočným rozpakom," povedal.

K priznaniu v deviatich bodoch obžaloby na federálnom súde v Los Angeles došlo po tom, ako prokurátori namietali proti Bidenovmu pokusu, ktorý sa uskutočnil predtým v ten istý deň, o tzv. Alfordovo priznanie, keď obžalovaný prizná svoju vinu vzhľadom na závažnosť prípadu proti nemu a zároveň trvá na svojej nevine.

Mladší Biden sa namiesto toho rozhodol pre tzv. otvorené priznanie viny, keď sa obžalovaný prizná ku všetkým obvineniam a ponechá svoj osud v rukách sudcu bez dohodnutého odporúčania prokurátora. "Pán Biden bude súhlasiť s tým, že boli naplnené znaky jednotlivých trestných činov," povedal Lowell sudcovi.

Americký okresný sudca Mark C. Scarsi potom zložil prísahu, aby sa Biden priznal. Prokurátor Leo Wise musel v rámci neobvyklého procesu priznania viny prečítať 56-stranovú obžalobu na verejnom zasadnutí. "Súhlasíte s tým, že ste spáchali všetky prvky každého trestného činu v bodoch 1 až 9 obžaloby?" spýtal sa sudca po skončení čítania. "Áno," odpovedal Biden predtým, ako priznal vinu v každom bode obžaloby.

Ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok v tlačovej správe uviedlo, že "Hunterovi Bidenovi hrozí maximálny trest 17 rokov väzenia", pričom poznamenalo, že tresty sú zvyčajne nižšie ako maximálna hranica. V oznámení sa uvádza, že sudca "určí akýkoľvek trest po zohľadnení amerických usmernení pre udeľovanie trestov a ďalších zákonných faktorov".

Napriek tomu, že jeho klient uznal svoju zodpovednosť, Lowell po súde prípad a priznanie bagatelizoval. "Tento prípad bol pre vládu extrémny a neobvyklý," povedal a dodal, že jeho klient bol obvinený za niečo, čo robia "milióny Američanov".

"Teraz prejdeme do fázy vynesenia rozsudku, pričom si ponecháme otvorené všetky možnosti, aby sme v odvolacom konaní mohli vzniesť jasné právne otázky týkajúce sa tohto prípadu," povedal Lowell.

Predchádzajúca dohoda o priznaní viny s prokuratúrou v súvislosti so súvisiacimi obvineniami v Delaware sa minulý rok rozpadla po tom, ako sudca vyjadril skepsu voči niektorým podmienkam. Podľa tejto dohody by sa Biden priznal k priestupkom v oblasti daní výmenou za odporúčaný trest šesť mesiacov podmienečne, zatiaľ čo obvinenie z trestného činu súvisiaceho s nákupom zbrane pri užívaní drog by bolo zrušené do dvoch rokov, ak by sa Biden vyhol problémom so zákonom.

Americká okresná sudkyňa Maryellen Noreika odmietla túto dohodu podpísať. "Tieto dohody nie sú jednoduché a obsahujú niektoré netypické ustanovenia," povedala Noreika minulý rok. Jedna zložka dohody mohla Bidena ochrániť pred trestným stíhaním za iné daňové trestné činy. Bidenovi právnici a prokurátori sa nedokázali dohodnúť, čo viedlo k tomu, že úrad osobitného právneho zástupcu Davida Weissa obvinil Bidena z obvinení zo zbraní v Delaware a z rozšírených daňových obvinení v Kalifornii.

Dôkazy o Bidenovej minulosti závislosti boli v centre samostatného prípadu, ktorý Weissova kancelária viedla začiatkom tohto roka v štáte Delaware. Biden bol nakoniec odsúdený za tri trestné činy spojené s držaním zbrane pri užívaní drog.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: USA Today / Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies