Hurikán Ernesto zasiahol Bermudy s 35-metrovými vlnami a silným prívalovým vetrom + VIDEÁ

NETKY.SK • 19 August 2024, 16:44 • 2 min
Hurikán Ernesto zasiahol Bermudy s 35-metrovými vlnami a silným prívalovým vetrom + VIDEÁ

BERMUDY - Hurikán Ernesto zavalil Bermudy s vetrom dosahujúcim rýchlosť 85 mph (137 km/h) a vlnami presahujúcimi 35 stôp (10,5 metra) od pobrežia od malého britského územia v Atlantickom oceáne, keď v sobotu skoro ráno dorazil na pevninu – úradníci varovali pred potenciálne smrteľnými záplavami a búrkami.

slovakia

left justify in out

Búrka dorazila ako hurikán 1. kategórie po tom, čo v noci precestovala súostrovie, čo je trajektória, ktorú Weather Channel označil za „vzácnu udalosť“. Je nezvyčajné, aby oko tropických cyklónov prešlo priamo cez tieto ostrovy podľa siete.

Podľa historických záznamov sa na toto zoskupenie 181 malých ostrovov od 50. rokov 19. storočia dostalo menej ako 12 hurikánov.

Bermudám, ktoré majú približne 64 000 obyvateľov, hrozilo od piatku 36 hodín hurikánu a vetra so silou tropickej búrky, informovali úrady. Predtým, ako sa Ernesto vôbec dostal na pevninu, zaznamenali vyradenie energie 5 400 z 36 000 odberateľov elektriny na Bermudách.

Meteorológovia predpovedali dažde do 9 palcov (23 cm). Úrady uviedli, že Ernesto je veľký hurikán s vetrom o sile hurikánu 75 míľ od jeho stredu a vetrom o sile tropických búrok siahajúcim až do 475 míľ.

Warren Darrell (52) zo Smithovej farnosti povedal, že ešte pred Ernestovým príchodom nahromadil zásoby potravín pre svoju rodinu, zatmelil poklopy a presťahoval záhradný nábytok. Aj keď bol Darrell znepokojený, nepodliehal panike. "Som pripravený hrať hry so svojimi dcérami a čakať," povedal. "Mám trochu obavy, trochu obavy, ale myslím, že to prekonáme. Myslím, že nám bude dobre," dodal.

Okrem Bermúd búrka zasiahla aj časti Bahamských ostrovov a východného pobrežia USA, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány. Dom v Severnej Karolíne sa zrútil do vĺn spôsobených vlnobitím hurikánu Ernesto.

 

Predstavitelia New York City a National Park Service uviedli, že všetky pláže v mestských častiach Brooklyn a Queens budú v sobotu a nedeľu zatvorené na kúpanie. Národná meteorologická služba predpovedá nebezpečné prílivy a vlny dosahujúce až 6 stôp, uviedla kancelária starostu New Yorku.

Národné centrum pre hurikány uviedlo, že Ernesto sa pohyboval na severovýchod a mohol by v pondelok priniesť vietor a dážď do častí kanadského regiónu Newfoundland.

Ernesto je piata pomenovaná atlantická búrka v hurikánovej sezóne a začiatkom tohto týždňa sa spásala Portoriko ako tropická búrka.

Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) predpovedal, že hurikánová sezóna v roku 2024 bude „extrémne aktívna“ a potenciálne sa zaradí medzi „najrušnejšie v histórii“. Meteorológovia z Climate Prediction Center v Noaa predpovedali, že počas tejto sezóny, ktorá trvá od 1. júna do 30. novembra, bude 17 až 24 pomenovaných búrok, čo znamená vietor s rýchlosťou 62 km/h alebo viac.

Očakávajú, že osem až 13 z týchto búrok by sa mohlo stať hurikánmi s vetrom s rýchlosťou 120 km/h alebo viac. Z týchto hurikánov predpovedajú, že štyri až sedem by sa mohlo považovať za veľké, čo znamená, že majú vietor s rýchlosťou 178 km/h alebo viac.

Typická atlantická hurikánová sezóna zahŕňa 14 pomenovaných búrok, z ktorých polovica sa stáva hurikánmi a tri z nich sa stávajú veľkými hurikánmi. Predstavitelia uviedli, že povodie Atlantiku je pripravené byť „pozoruhodne aktívne“ v dôsledku vyšších ako priemerných povrchových teplôt v tropickom regióne Atlantického oceánu, ako aj slabších pasátov a zosilneného západoafrického monzúnu.

Klimatická kríza je do značnej miery vinníkom stúpajúcich teplôt oceánov. Pri spaľovaní fosílnych palív sa do atmosféry uvoľňujú materiály „zachytávajúce teplo“ a oceány absorbujú väčšinu tohto prebytočného tepla.

Miestni obyvatelia rozrezali spadnutý strom Poinciana, ktorý prekážal na hlavnom kruhovom objazde po tom, čo hurikán Ernesto prešiel 17. augusta 2024 cez Hamilton na Bermudách.
Miestni obyvatelia rozrezali spadnutý strom Poinciana, ktorý prekážal na hlavnom kruhovom objazde po tom, čo hurikán Ernesto prešiel 17. augusta 2024 cez Hamilton na Bermudách.
Zdroj: Reuters / Nicola Muirhead


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Reuters / Nicola Muirhead
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies