Búrka Boris devastuje Taliansko: Evakuácie a ničivé záplavy +VIDEÁ

NETKY.SK • 20 September 2024, 09:37 • 2 min
Búrka Boris devastuje Taliansko: Evakuácie a ničivé záplavy +VIDEÁ

RÍM - Búrka Boris zasiahla severovýchodné a stredné časti Talianska, len pár dní po tom, čo spôsobila rozsiahle záplavy v strednej Európe. V oblasti Emilia-Romagna na severe Talianska prebieha evakuácia obyvateľov, keďže búrka, ktorá si v strednej a východnej Európe od minulého týždňa vyžiadala najmenej 24 obetí, prináša ničivé záplavy a zosuvy pôdy.

slovakia

left justify in out

Búrka Boris sužuje severovýchodné a stredné regióny Talianska niekoľko dní po tom, čo spôsobila rozsiahle záplavy v strednej Európe. Viac ako 1 000 obyvateľov severovýchodného regiónu Emilia Romagna bolo evakuovaných, zatiaľ čo mestá v centrálnom regióne Marche hlásili vážne záplavy a narušenie. Dvaja ľudia boli vyhlásení za nezvestných.

Jader Dardi, starosta Modigliany, mesta v provincii Forli-Cesena, ktoré v máji 2023 tiež vážne zasiahli ničivé regionálne záplavy, povedal, že rieka "explodovala""Situácia je veľmi dramatická," povedal pre Sky TG 24. "Je to horšie ako v roku 2023."

Voda sa vyliala po prúde a spôsobila záplavy v dedinke Marzeno v Brisighelle. "Náhla a veľká vlna prichádza od Modigliany a prechádza cez dedinku Marzeno," uvádza sa v správe na stránke radnice mesta Brisighella na sociálnej sieti, ktorá vyzýva ľudí v postihnutých oblastiach, aby evakuovali svoje domovy. Vysídlenci budú ubytovaní v škole, dodáva sa v príspevku.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že EÚ poskytne postihnutým krajinám finančné prostriedky vo výške 10 miliárd EUR. Von der Leyenová to oznámila po stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi Poľska, Českej republiky, Slovenska a Rakúska, na ktorom rokovali o pomoci pre povodňami postihnutý región. Stretnutie sa konalo v poľskom meste Vroclav na juhozápade Poľska, ktoré už niekoľko dní ohrozujú vysoké hladiny riek. Von der Leyenová na následnom brífingu povedala: "Mimoriadne časy si vyžadujú mimoriadne opatrenia". Jej vyjadrenia prišli v čase, keď sa Taliansko stalo poslednou krajinou, ktorú zasiahla búrka Boris - tlaková níž, ktorá sa prehnala Poľskom, Českou republikou, Rumunskom a Rakúskom a zabila najmenej 23 ľudí.

 

Rieka Savena v Bologni tiež rýchlo stúpa, varovala v stredu večer radnica. Úrady nariadili evakuáciu prízemných a podpivničených domov v postihnutých oblastiach. Niektoré cesty boli zablokované aj kvôli zosuvom pôdy.

Búrka Boris priniesla od minulého týždňa rozsiahle záplavy a prívalové dažde v Českej republike, Rumunsku, Poľsku a Rakúsku. Počet obetí sa v stredu zvýšil na najmenej 24, keď Česká republika hlásila štvrtú a piatu obeť.

Vedci tvrdia, že extrémne zrážky a záplavy sú čoraz častejšie a intenzívnejšie v dôsledku klimatických zmien spôsobených človekom. Komisár EÚ pre krízové riadenie Janez Lenarčič v stredu uviedol, že povodne v strednej Európe a smrteľné lesné požiare v Portugalsku sú spoločným dôkazom klimatickej krízy. "Nemýľte sa. Táto tragédia nie je anomáliou. Rýchlo sa stáva normou pre našu spoločnú budúcnosť," povedal Lenarčič poslancom Európskeho parlamentu. "Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete a je mimoriadne zraniteľná voči extrémnym výkyvom počasia."

Hasiči používajú čln na evakuáciu civilistov po záplavách v meste Faenza v talianskom regióne Emilia Romagna vo štvrtok 19. septembra 2024.
Hasiči používajú čln na evakuáciu civilistov po záplavách v meste Faenza v talianskom regióne Emilia Romagna vo štvrtok 19. septembra 2024.
Zdroj: France 24 / AP / Fabrizio Zani


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, BBC, Foto: BBC / Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies