Hurikán Milton pustoší Floridu: 16 obetí, masívne záplavy a dramatické záchranné akcie po ničivej búrke + VIDEO

NETKY.SK • 11 Október 2024, 10:33 • 2 min
Hurikán Milton pustoší Floridu: 16 obetí, masívne záplavy a dramatické záchranné akcie po ničivej búrke + VIDEO

FLORIDA - Hurikán Milton spôsobil na Floride katastrofálne škody, pričom si vyžiadal najmenej 16 životov a vyhnal z prevádzky viac ako 3 milióny odberateľov. Záchranné tímy pracovali na vyslobodení obyvateľov z trosiek a na odstraňovaní následkov záplav, ktoré roztrhli domy a vyvolali smrteľné tornáda. Škody sú obrovské, pričom poisťovatelia odhadujú straty až na 100 miliárd dolárov.

slovakia

left justify in out

Florida v piatok odstraňovala popadané stromy a elektrické vedenie a odstraňovala následky záplav v štvrtiach po tom, čo sa cez ňu prehnal hurikán Milton a zanechal po sebe najmenej 16 mŕtvych. Záchranné tímy vo štvrtok vyslobodzovali obyvateľov z trosiek hurikánu Milton po tom, ako sa búrka prehnala pobrežnými obcami, kde roztrhala domy na kusy, zaplnila ulice bahnom a vyvolala smrteľné tornáda.

Milton, ktorý prišiel len dva týždne po nešťastí spôsobenom hurikánom Helene, tiež vyradil z prevádzky viac ako 3 milióny odberateľov, zaplavil bariérové ostrovy, strhol strechu z bejzbalového štadióna a prevrátil stavebný žeriav.

Medzi najdramatickejšie záchranné akcie patrí prípad, keď policajti okresu Hillsborough našli 14-ročného chlapca plávajúceho na plote a vytiahli ho na čln. Posádka vrtuľníka pobrežnej stráže zachránila muža, ktorý zostal držať sa truhlice s ľadom v Mexickom zálive po tom, ako jeho rybárska loď uviazla vo vodách rozbúrených hurikánom Milton. Agentúra odhadla, že muž počas noci na vode prežil vietor s rýchlosťou 121 až 145 km/h a vlny vysoké až 7,6 metra.

"Otvorí vám to oči, keď vidíte, čo dokáže matka príroda," povedal 25-ročný Chase Pierce zo západu St. Petersburg, ktorý spolu so svojou priateľkou videl, ako na dvore vybuchujú transformátory, lietajú iskry a padá elektrické vedenie.

Podľa analytikov by Milton, piaty najintenzívnejší hurikán v histórii, mohol stáť poisťovateľov až 100 miliárd dolárov.

Búrka sa v posledných hodinách presúvala na juh a v stredu neskoro večer dosiahla pevninu ako hurikán tretej kategórie v oblasti Siesta Key, približne 112 kilometrov južne od Tampy. Škody boli rozsiahle a hladina vody môže stúpať ešte niekoľko dní, ale guvernér Ron DeSantis povedal, že to nebol "najhorší možný scenár".

"Čelíte dvom hurikánom v priebehu niekoľkých týždňov - nie je to ľahké, ale v celom štáte som videl veľkú odolnosť," povedal DeSantis na brífingu v Sarasote. Povedal, že je "veľmi presvedčený, že táto oblasť sa veľmi, veľmi rýchlo spamätá".

Päť ľudí zahynulo pri tornáde v Spanish Lakes Country Club neďaleko Fort Pierce na atlantickom pobreží Floridy, kde boli zničené domy, uviedli úrady. Polícia tiež našla mŕtvu ženu pod spadnutou vetvou stromu v Tampe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Reuters, Foto: Al Jazeera / USA Today Network / Reuters / Palm Beach Post / Bill Ingram
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies