India a Kanada v diplomatickej kríze: Vyhostenie vyslancov pre obvinenia z podielu na vražde sikhského lídra

NETKY.SK • 15 Október 2024, 08:08 • 2 min
India a Kanada v diplomatickej kríze: Vyhostenie vyslancov pre obvinenia z podielu na vražde sikhského lídra

NAÍ DILLÍ / OTTAWA - Diplomatické napätie medzi Indiou a Kanadou sa opäť vyostrilo po obvineniach, že indickí agenti sú zapletení do vraždy sikhského separatistu Hardeepa Singha Nijjara v Kanade. Obe krajiny vyhostili svojich najvyšších diplomatov, pričom India dôrazne popiera obvinenia a Kanada trvá na tom, že dôkazy nemožno ignorovať.

slovakia

left justify in out

Dlhoročný diplomatický spor medzi Indiou a Kanadou sa opäť rozhorel a obe krajiny oznámili vyhostenie diplomatov na základe obvinení, že indickí vládni agenti sa podieľali na aktivitách, ktoré ohrozovali bezpečnosť Kanaďanov.

India a Kanada vyhostili svojich najvyšších vyslancov spolu s ďalšími diplomatmi, keďže sa vyostruje spor v súvislosti s minuloročnou vraždou sikhského separatistu na kanadskom území.

Najnovší spor sa začal v pondelok, keď indické ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že dostalo "diplomatickú komunikáciu" z Kanady, ktorá naznačuje, že indickí diplomati sú považovaní za "záujmové osoby" v súvislosti s vyšetrovaním v tejto severoamerickej krajine.

Vzťahy medzi Naí Dillí a Ottawou sa vlani dostali na nové dno po tom, ako kanadská vláda vyhlásila, že vyšetruje spojenie medzi indickými vládnymi agentmi a zabitím sikhského separatistického vodcu Hardeepa Singha Nijjara na západnom pobreží Kanady.

Naí Dillí poprelo akúkoľvek účasť na Nijjarovej vražde a v pondelok zopakovalo, že "dôrazne" odmieta "absurdné obvinenia" zo strany Kanady a stiahne z krajiny svojich diplomatov a ďalších úradníkov.

Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) prechádza okolo indického premiéra Naréndru Módího počas ceremoniálu kladenia vencov v Rádž Gháte počas summitu G20 v Naí Dillí.
Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) prechádza okolo indického premiéra Naréndru Módího počas ceremoniálu kladenia vencov v Rádž Gháte počas summitu G20 v Naí Dillí.
Zdroj: Mint / AP

Trudeau v pondelok popoludní v priamom televíznom prenose povedal, že India urobila "zásadnú chybu", keď podporovala "kriminálne" činy v Kanade, a jeho vláda musí na základe najnovších zistení konať. "Dôkazy, ktoré priniesla RCMP [Kanadská kráľovská jazdná polícia, kanadská národná policajná služba], nemožno ignorovať," povedal premiér.

"To vedie k jedinému záveru, že je potrebné narušiť trestnú činnosť, ktorá naďalej predstavuje hrozbu pre verejnú bezpečnosť v Kanade. Preto sme konali."

India všetky obvinenia dôrazne poprela a tvrdila, že Kanada neposkytla žiadne dôkazy na podporu svojich tvrdení.

Vzťahy medzi Dillí a Ottawou sú napäté od chvíle, keď Trudeau vyhlásil, že Kanada má dôveryhodné dôkazy, ktoré spájajú indických agentov s Nijjarovou vraždou.

V pondelok indické ministerstvo zahraničných vecí v rozhorčenom vyhlásení uviedlo, že obvinenia Kanady ovplyvnili sikhskí separatisti. Neskôr v ten deň oznámila, že šesť kanadských diplomatov vrátane úradujúceho vysokého komisára Stewarta Rossa Wheelera bolo požiadaných, aby opustili Indiu do 19. októbra.

Pána Wheelera si predvolalo aj indické ministerstvo zahraničných vecí, aby vysvetlil krok Kanady. V rozhovore s novinármi po stretnutí Wheeler uviedol, že Kanada poskytla Indii dôkazy, ktoré požadovala, a teraz musí obvinenia vyšetriť. "Je v záujme oboch našich krajín a národov našich krajín, aby sme tomu prišli na koreň," povedal.

Dillí obhajuje svojho vysokého komisára Sandžaja Kumara Vermu a odvoláva sa na jeho "vynikajúcu kariéru trvajúcu 36 rokov". "Úvahy, ktoré na neho vrhá kanadská vláda, sú smiešne a zaslúžia si opovrhnutie," uviedol.

Minulý týždeň však kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová označila vzťahy krajiny s Indiou za "napäté" a "veľmi zložité". Povedala tiež, že na kanadskej pôde naďalej hrozia ďalšie vraždy, ako bola tá Nijjarova.

Kanada je domovom najväčšej sikhskej komunity mimo Indie, náboženskej menšiny, ktorá žije prevažne v štáte Pandžáb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Al Jazeera, Foto: Business Standard
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies