Inflácia v Turecku sa zmierňuje, avšak dôvera spotrebiteľov klesá

NETKY.SK • 5 August 2024, 17:11 • 2 min
Inflácia v Turecku sa zmierňuje, avšak dôvera spotrebiteľov klesá

ANKARA - Ročná miera inflácie v Turecku v júli klesla, ukázali v pondelok oficiálne údaje, čo ponúka záblesk nádeje pre ekonomiku zmietanú prudko rastúcimi cenami. Spotrebiteľská dôvera však pokračovala v klesajúcej špirále, čo odrážalo pretrvávajúce obavy o výhľad.

slovakia

left justify in out

Spotrebiteľské ceny vzrástli v júli medziročne o 61,8 percenta, čo je pokles zo 71,6 percenta v júni, uviedol turecký štatistický inštitút (TurkStat). Hoci to bol vítaný pokles, mesačná inflácia sa zvýšila na 3,2 percenta z 1,6 percenta v júni, čiastočne vďaka zvýšeniu dôchodkov.

Čísla prichádzajú v čase, keď Turecko zápasí s ekonomickou reformou, ktorú vedie minister financií Mehmet Simsek, ktorý sprísnil menovú politiku a snažil sa obnoviť dôveru investorov. Líra sa stabilizovala a prílev zahraničia vzrástol, no dôsledky rokov vysokej inflácie sú stále citeľné.

"Naďalej dostávame pozitívne výsledky z nášho programu, ktorého hlavným cieľom je dezinflácia," uviedol Simsek na sociálnej sieti. "Pokles inflácie bude cítiť viac v nasledujúcom období," dodal.

Ročná miera inflácie v Turecku v júli klesla, ukázali v pondelok oficiálne údaje, čo ponúka záblesk nádeje pre ekonomiku zmietanú prudko rastúcimi cenami.
Ročná miera inflácie v Turecku v júli klesla, ukázali v pondelok oficiálne údaje, čo ponúka záblesk nádeje pre ekonomiku zmietanú prudko rastúcimi cenami.
Zdroj: Euronews.com / AP / Francisco Seco

Napriek tomu, že sa titulok zmierňuje, Turci zápasia so životnými nákladmi. Samostatná správa TurkStat minulý týždeň ukázala, že spotrebiteľská dôvera v júli klesla už štvrtý mesiac po sebe. "Cieľom vládneho programu je znížiť výdavky a udržať vysoké úrokové sadzby, aby sa inflácia udržala pod kontrolou. Spotrebitelia sa však stále zmietajú pod veľkým bremenom," povedal nezávislý ekonóm Mustafa Sonmez.

Nedávne zvýšenie cien zemného plynu ešte viac zaťaží rozpočty domácností, varoval Sonmez.

Potravinová inflácia zostáva tvrdohlavo vysoká na úrovni 59 percent, zatiaľ čo koncoročný inflačný cieľ centrálnej banky na úrovni 38 percent považujú mnohí ekonómovia za príliš optimistický. Aby sa s tým Turci vyrovnali, čoraz viac sa spoliehajú na úvery, pričom zlé bankové úvery tento rok vzrástli o 26 percent a nesplácanie dlhov na kreditných kartách prudko narastá.

„Inflácia v Turci od roku 2018 vzrástla a to rozšírilo očakávania medzi jednotlivcami a spoločnosťami, že vysoká inflácia bude pokračovať,“ povedal Senol Babuscu, profesor financií. 

V snahe posilniť fiškálnu disciplínu a spravodlivosť vláda schválila rozsiahlu daňovú reformu. "Naším cieľom je vybrať viac daní od tých, ktorí zarábajú viac a menej od tých, ktorí zarábajú menej," povedal minister Simsek.

Hoci je spomalenie inflácie pozitívnym vývojom, očakáva sa, že cesta k oživeniu bude dlhá a náročná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Bloomberg / Moe Zoyari
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies