Investície do prevencie v zdravotníctve: Neviditeľný zisk pre budúce generácie

NETKY.SK • 2 Október 2024, 08:48 • 2 min
Investície do prevencie v zdravotníctve: Neviditeľný zisk pre budúce generácie

PRAHA - Investície do prevencie v zdravotníctve sú často zanedbávané kvôli dlhodobému charakteru ich návratnosti. Slovenský minister Richard Raši na konferencii v Prahe upozornil, že aj napriek všeobecnému konsenzu o ich výhodnosti, politické cykly a okamžité potreby často bránia tomu, aby boli prioritou pri tvorbe rozpočtov.

slovakia

left justify in out

Investície do prevencie v zdravotníctve sú kľúčovou stratégiou, ktorá môže priniesť dlhodobé benefity pre spoločnosť a ekonomiku. Napriek tomu je financovanie týchto investícií výzvou, keďže ich výsledky sa prejavia až o niekoľko rokov, často mimo aktuálneho politického cyklu.

Slovenský minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši na konferencii Ekonomika prevencie v Prahe zdôraznil, že v mnohých krajinách stále pretrvávajú problémy pri alokovaní adekvátnych finančných prostriedkov do prevencie.

Raši poukázal na to, že v procese prípravy rozpočtov sa často riešia len akútne záležitosti, ktoré vyžadujú okamžité riešenie. Prevencia však predstavuje investíciu do budúcnosti a zdravotný či politický efekt sa prejaví až v priebehu dvoch až troch politických cyklov.

Preto je mimoriadne náročné presadiť takéto výdavky pri rokovaniach s ministerstvami financií. Raši verí, že tento prístup by sa mal zmeniť, aby sa prevencia stala prirodzenou súčasťou rozpočtového plánovania.

"Každý vie, že len zdravý štát je silný štát a že len silný štát môže byť konkurencieschopný. Napriek tomu som presvedčený, že väčšina krajín má stále problémy s tým, aby dokázali pri príprave svojich rozpočtov investovať do prevencie v takom rozsahu, o akom sú všetci presvedčení, že by to prinieslo efekt. Investícia do prevencie je niečo, čo urobíte dnes, a jej politický výsledok vás už nezastihne vo funkcii," povedal Raši.

Okrem potreby zvýšiť financovanie prevencie minister zdôraznil aj potrebu zmeny myslenia v medicínskej oblasti. Podľa neho by sa odborníci mali naučiť prejsť od zákazov k minimalizácii rizík.

"Ak je jasné, že niečo zákazom nedosiahneme, mali by sme sa snažiť daný cieľ dosiahnuť ponúkaním alternatív alebo kampaňou. Pacientovi musíme dávať možnosť, ako si bude škodiť menej, a postupne tak prejsť k želanému výsledku,“ vysvetlil Raši. Upozornil na to, že dnešné problémy často nie je možné vyriešiť zákazmi a reštrikciami, ale skôr vzdelávaním a motiváciou.

Dôraz na rozhodovanie na základe dôkazov a nie pocitov bol tretím dôležitým bodom, ktorý na konferencii zaznel.

"Ak sa nám toto podarí, potom aj investícia do prevencie bude niečím prirodzeným a nebude to neprekonateľná prekážka pri rokovaní o rozpočte s ministrom financií," dodal Raši. Poukazoval tak na potrebu, aby sa politické rozhodnutia riadili dátami a štúdiami, ktoré jasne dokazujú dlhodobé výhody prevencie.

Podobný názor zdieľal aj Matej Fekete, podpredseda predstavenstva slovenskej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Upozornil, že ľudia často podceňujú dôležitosť preventívnych vyšetrení, čo sa prejavuje na ich nižšej účasti.

"Je naozaj alarmujúce, ako niektorí ľudia zanedbávajú preventívne prehliadky. Trochu ma zaráža, že akonáhle sme vylúčili zubný benefit, preventívne prehliadky klesajú,“ poznamenal Fekete. Na motiváciu ľudí k pravidelným preventívnym prehliadkam je podľa neho nevyhnutné vymyslieť nový motivačný produkt.

Všetci rečníci na konferencii sa zhodli na tom, že prevencia v zdravotníctve má nespochybniteľné ekonomické aj spoločenské výhody. Štát vďaka nej šetrí prostriedky, ktoré by musel neskôr vynaložiť na liečbu chorôb a ich komplikácií.

Zároveň je prevencia investíciou do kvality života občanov a celkového zdravia populácie, čím sa znižujú náklady na zdravotnú starostlivosť a zvyšuje sa produktivita pracovnej sily.

Prevencia však nie je len o financiách, ale aj o zmene postoja spoločnosti a politikov. Je potrebné vytvoriť prostredie, v ktorom sa budú zdravotné aj politické rozhodnutia prijímať na základe dôkazov a odborných odporúčaní, a nie len pod tlakom krátkodobých politických ziskov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Richard Raši, Foto: FB/Richard Raši
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies