Irán vypálil rakety na Izrael po atentátoch na vysokých lídrov Hizballáhu a Hamasu: Izrael v pohotovosti, región na pokraji vojny + VIDEÁ

NETKY.SK • 2 Október 2024, 08:36 • 2 min
Irán vypálil rakety na Izrael po atentátoch na vysokých lídrov Hizballáhu a Hamasu: Izrael v pohotovosti, región na pokraji vojny + VIDEÁ

TEL AVIV / BEJRÚT - Irán vypálil rakety na Izrael ako reakciu na atentáty na významných predstaviteľov Hizballáhu, Hamasu a Iránu. Izraelské mestá Jeruzalem a Tel Aviv sa ocitli pod raketovou paľbou, čo vyvolalo poplach a nútenú evakuáciu obyvateľstva do krytov. Spojené štáty pomohli Izraelu pri obrane a zostrelení iránskych balistických rakiet. Napätie v regióne prudko eskalovalo a hrozí, že konflikt prerastie do širšej vojny na Blízkom východe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Irán tvrdí, že v reakcii na atentáty na vysokých predstaviteľov Hizballáhu, Hamasu a Iránu vypustil na Izrael raketovú paľbu, čo spôsobilo, že Izraelčania sa ponáhľali do protileteckých krytov a vyvolalo obavy z totálnej vojny v regióne.

Počas útoku v utorok neskoro večer sa v celom Izraeli rozozvučal poplach a v Jeruzaleme a Tel Avive bolo počuť výbuchy.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že neboli hlásené žiadne obete a že armáda nevidí "žiadne ďalšie hrozby v našom vzdušnom priestore". Vo videoposolstve uviedol, že ľudia v Izraeli môžu bezpečne opustiť úkryty.

Spojené štáty uviedli, že pomohli Izraelu prekaziť útok iránskou balistickou strelou, pričom vysoký predstaviteľ Bieleho domu novinárom povedal, že americká armáda "úzko koordinovala" svoje kroky s izraelskými partnermi pri zostrelení projektilov.

Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v utorok uviedol, že "americké námorné torpédoborce sa pripojili k izraelským jednotkám protivzdušnej obrany pri odpaľovaní stíhačiek na zostrelenie prilietajúcich rakiet".

Izraelská záchranná služba uviedla, že najmenej dvaja ľudia utrpeli ľahké zranenia "od črepín v oblasti Tel Avivu". Palestínska tlačová agentúra Wafa s odvolaním sa na civilnú obranu uviedla, že 38-ročný Palestínčan zomrel na následky zranenia šrapnelom v Jerichu na východe okupovaného Západného brehu.

Dym stúpa z dediny Odaisseh v južnom Libanone počas zjavného útoku IDF, ako je vidieť z izraelskej strany hranice, 1. októbra 2024.
Dym stúpa z dediny Odaisseh v južnom Libanone počas zjavného útoku IDF, ako je vidieť z izraelskej strany hranice, 1. októbra 2024.
Zdroj: Flash90/ Amir Cohen

Prvá správa o "bojoch tvárou v tvár" v južnom Libanone

Podľa vyhlásenia Hizballáhu, podľa ktorého sa na úsvite stretol s izraelskou pechotou, ktorá sa pokúsila preniknúť do mesta Odaisseh, a "spôsobil jej straty, čím ju prinútil ustúpiť".

Existujú nepotvrdené správy o evakuácii zranených vrtuľníkom. Odaisseh je zaujímavý. Keď Izrael oznámil túto pozemnú inváziu, došlo k dlhému a intenzívnemu delostreleckému ostreľovaniu, ktoré sa sústredilo na tri oblasti - Odaisseh bola jednou z nich. Je to jeden z kontrolných bodov, do ktorého sa budú snažiť vstúpiť izraelskí vojaci.

Ide o prvú správu o bojoch priamo na mieste, tvárou v tvár. Nevieme však, aká je izraelská taktika. Vieme len to, čo sme videli v minulosti: špeciálne jednotky prídu do južného Libanonu, zničia infraštruktúru Hizballáhu a potom sa stiahnu. Je to plán toho, čo uvidíme?

 

USA musia obmedziť Izrael, inak riskujú ďalšiu tragickú a nákladnú vojnu v Perzskom zálive

Hlavný politický analytik Al-Džazíry Marwan Bishara upozornil na neistú pozíciu prezidenta Joea Bidena pred voľbami v USA, keďže eskalácia násilia v Izraeli komplikuje jeho politiku.

Napriek tomu, že Bidenova administratíva nesúhlasila s rozšírením vojny, tolerovala izraelské akcie v Gaze, Libanone a ďalších krajinách. Bishara naznačuje, že Biden mal očakávať odpor, ktorý teraz ohrozuje jeho politiku a volebné vyhliadky. Bishara tvrdí, že Biden má stále páky, ale nevyužil ich, čím umožnil Izraelu konať bez následkov.

"Palestínsky robotník v Jerichu zahynul, keď naňho z oblohy dopadli časti rakety," povedal pre tlačovú agentúru AFP guvernér Jericha Husajn Hamajel. Iné miestne médiá ho identifikovali ako Sameha al-Assaliho a uviedli, že pochádza z obliehaného pásma Gazy.

Iránske islamské revolučné gardy (IRGC) uviedli, že raketový útok na Izrael bol reakciou na zabitie šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a veliteľa IRGC Abbása Nilforoushana minulý týždeň, ako aj na zabitie vodcu Hamasu Ismaila Haníju začiatkom tohto roka, informovala iránska tlačová agentúra Fars. "V reakcii na mučenícku smrť Ismaila Haníju, Hasana Nasralláha a Nilforoushana sme sa zamerali na srdce okupovaných území," uviedla IRGC vo vyhlásení. Uviedla, že jej raketový útok bol zameraný na "tri vojenské základne" v oblasti Tel Avivu.

IRGC predtým uviedla, že na Izrael odpálila desiatky rakiet a že ak Izrael podnikne odvetné kroky, odpoveď Teheránu bude "ešte drvivejšia a ničivejšia".

Iránska štátna televízia uviedla, že 80 percent rakiet vypálených na Izrael zasiahlo svoje ciele. Izraelská armáda medzitým uviedla, že "veľký počet" rakiet bol zachytený.

Vysokopostavený iránsky predstaviteľ pre tlačovú agentúru Reuters uviedol, že príkaz na odpálenie rakiet na Izrael vydal najvyšší vodca krajiny ajatolláh Alí Chameneí. Dodal, že Chameneí zostáva na bezpečnom mieste.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: Middle East Eye / Reuters / Amir Cohen
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies