Izrael plánuje odvetu za iránsky raketový útok + VIDEÁ

NETKY.SK • 5 Október 2024, 15:10 • 2 min
Izrael plánuje odvetu za iránsky raketový útok + VIDEÁ

Izrael pripravuje reakciu na rozsiahly iránsky raketový útok z tohto týždňa. Izraelský predstaviteľ uviedol, že armáda plánuje významnú odvetu, no detaily zatiaľ nešpecifikoval. Irán tvrdí, že išlo o odvetu za nedávne izraelské útoky na vedúcich predstaviteľov Hizballáhu a Hamasu.

slovakia

left justify in out

Izrael pripravuje reakciu na iránsky raketový útok zo začiatku týždňa, o čom informoval v sobotu izraelský predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite.
"IDF (izraelská armáda) sa pripravuje na odpoveď na bezprecedentný a nezákonný útok Iránu na izraelských civilistov a Izrael," uviedol s tým, že detaily povahy ani načasovania odvety neposkytol.
Izraelský denník Haaretz, odvolávajúc sa na vojenské zdroje, oznámil, že odveta bude "významná". Armáda zároveň očakáva, že po tejto reakcii môžu nasledovať ďalšie útoky zo strany Teheránu.
Úvahy Izraela zahŕňajú aj možnosť útoku na iránske jadrové zariadenia, pričom podľa CNN americká vláda zatiaľ nemá záruky, že nebudú zahrnuté do izraelskej odvety.
V utorok Irán na Izrael vystrelil okolo 200 rakiet, čo označil za odvetu za izraelské útoky, pri ktorých minulý týždeň v Bejrúte zahynul líder libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh a ešte v júli v Teheráne vodca palestínskeho hnutia Hamas Ismáíl Haníja. Irán z jeho smrti viní Izrael, ktorý sa k útoku neprihlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: AFP, CNN, Foto: SITA
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies