Ak chce Čína Taiwan, mala by tiež získať späť územie od Ruska, tvrdí taiwanský prezident

NETKY.SK • 2 September 2024, 10:46 • 2 min
Ak chce Čína Taiwan, mala by tiež získať späť územie od Ruska, tvrdí taiwanský prezident

TAIPEI - Ak sú nároky Číny na Taiwan spojené s územnou celistvosťou, potom by si mala vziať späť aj územie od Ruska, ktoré v 19. storočí podpísala posledná čínska dynastia, uviedol taiwanský prezident Lai Ching-te v rozhovore pre taiwanské médiá.

slovakia

left justify in out

Čína považuje demokraticky spravovaný Taiwan za svoje vlastné územie a nikdy sa nezriekla použitia sily na získanie ostrova pod svoju kontrolu. Taiwanská vláda tieto tvrdenia odmieta a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia.

V rozhovore pre taiwanskú televíznu stanicu, ktorý bol odvysielaný v nedeľu neskoro večer, Lai, ktorého Čína označuje za „separatistu“, spomenul Aigunskú zmluvu z roku 1858, v ktorej Čína podpísala s Ruským impériom rozsiahle územie na dnešnom ruskom Ďalekom východe, ktoré tvorí veľkú časť dnešnej hranice pozdĺž rieky Amur.

Čínska dynastia Čching, ktorá bola v tom čase na pokraji úpadku, pôvodne odmietla zmluvu ratifikovať, ale o dva roky neskôr ju potvrdila v Pekinskom dohovore, ktorý je jednou z tzv. „nerovných“ zmlúv so zahraničnými mocnosťami v 19. storočí.

„Zámer Číny zaútočiť na Taiwan a anektovať ho nie je dôsledkom toho, čo hovorí alebo robí jedna osoba alebo politická strana na Taiwane. Čína chce anektovať Taiwan nie kvôli územnej celistvosti,“ povedal Lai.

„Ak je to v záujme územnej celistvosti, prečo si nevezme späť územia okupované Ruskom, ktoré boli podpísané v Aigunskej zmluve? Rusko je teraz najslabšie?“ dodal. „Aigunská zmluva podpísaná za Čching - môžete požiadať Rusko (o vrátenie pôdy), ale nemusíte. Takže je zrejmé, že nechcú napadnúť Taiwan z územných dôvodov.“

 

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: CNN

Čínsky úrad pre záležitosti Taiwanu bezprostredne nereagoval na žiadosť o komentár. Čínska vláda tvrdí, že Taiwan je čínskym územím od dávnych čias.

Čchingovia v roku 1895 podpísali ďalšiu „nerovnú“ zmluvu s Japonskom a v roku 1945 na konci druhej svetovej vojny bol Taiwan odovzdaný vláde Čínskej republiky, ktorá o štyri roky neskôr utiekla na Taiwan po prehratej občianskej vojne s Mao Ce-tungovými komunistami.

Lai povedal, že Čína chce svojimi plánmi na Taiwane v skutočnosti zmeniť medzinárodný poriadok založený na pravidlách. „Chce dosiahnuť hegemóniu v medzinárodnom priestore, v západnom Pacifiku - to je jej skutočný cieľ.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Yahoo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies