Izraelská armáda: Ďalší 2 VELITELIA Hizballáhu ZABITÍ v južnom Libanone! +VIDEÁ

NETKY.SK • 10 Október 2024, 10:21 • 6 min
Izraelská armáda: Ďalší 2 VELITELIA Hizballáhu ZABITÍ v južnom Libanone! +VIDEÁ

JERUZALEM/BEJRÚT - Izraelská armáda informovala, že zlikvidovala aj člena Hizballáhu v Sýrii, ktorý odovzdával spravodajské informácie proti Izraelu na Izraelom okupovaných Golanských výšinách. Sýrske médiá vo štvrtok oznámili, že izraelské nálety zasiahli ciele v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Izrael, ktorý už roky uskutočňuje útoky na ciele v Sýrii napojené na Irán, zintenzívnil svoje nálety od 7. októbra 2023, keď Iránom podporovaná palestínska militantná skupina Hamas zaútočila na izraelské územie, čo rozpútalo izraelskú vojnu v Gaze.
 
Izrael vystupňoval odvetu za útok Hamasu, vyslal vojenské jednotky do Libanonu a letecké útoky do Iránu, Jemenu a Sýrie v rámci pátrania po Iránom podporovaných militantoch, čo vyvoláva obavy zo širšieho blízkovýchodného konfliktu, do ktorého by sa mohol zapojiť Irán a Spojené štáty.
 
Pozemné zrážky medzi izraelskými silami a Hizballáhom, ktorý je tiež podporovaný Iránom, sa v stredu rozšírili pozdĺž hornatej hranice južného Libanonu, keďže Blízky východ bol v stave vysokej pohotovosti v očakávaní reakcie Izraela na iránsky raketový útok z minulého týždňa.

Joe Biden
Joe Biden
Zdroj: refinery29.com

Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu hovorili o možných odvetných opatreniach Izraela voči Iránu, pričom obe strany tento rozhovor označili za pozitívny. Počas 30-minútového telefonátu obaja diskutovali o izraelských plánoch a Biden vyzval Netanjahua, aby minimalizoval civilné škody v Libanone, uviedol Biely dom.

Izrael prisľúbil, že jeho úhlavný nepriateľ Irán zaplatí za svoj raketový útok, ktorý spôsobil len malé škody, zatiaľ čo Teherán vyhlásil, že akákoľvek odveta by sa stretla s rozsiahlym ničením, čo vyvoláva obavy z rozsiahlejších bojov v regióne, kde sa ťaží ropa.

Biden sa minulý týždeň vyjadril, že odrádza Izrael od útoku na iránske ropné polia, a povedal, že by nepodporil útok Izraela na iránske jadrové zariadenia.  


Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že zlikvidovala dvoch veliteľov Hizballáhu v južnom Libanone a jej stíhačky v stredu zaútočili na muničné sklady v oblasti Bejrútu a ďalšiu vojenskú infraštruktúru v južnom Libanone.
 
Izraelské obranné sily v stredu uviedli, že zlikvidovali Adhama Jahouta, člena "Golanskej teroristickej siete" Hizballáhu v oblasti Quneitra v Sýrii. Podľa IDF Jahoutovou úlohou bolo odovzdávať Hizballáhu informácie zo zdrojov sýrskeho režimu a odovzdávať spravodajské informácie získané na sýrskom fronte s cieľom uľahčiť operácie proti Izraelu na Golanských výšinách.
 
Izrael získal Golanské výšiny v blízkovýchodnej vojne v roku 1967 a anektoval túto oblasť, čo väčšina krajín neuznáva. Sýrska štátna televízia vo štvrtok skoro ráno uviedla, že Izrael uskutočnil nálety zamerané na priemyselný areál v sýrskom meste Homs a vojenský objekt na vidieku neďaleko mesta Hamá, pričom spôsobil materiálne škody.

Údery boli zamerané na závod na výrobu automobilov v Homse a spôsobili požiar, uviedla sýrska televízia s odvolaním sa na riaditeľa priemyselného závodu Amera Chalila. Výbuchy bolo počuť aj v sýrskom meste Dará a vyšetrujú sa, informovali štátne médiá. Izraelská armáda v stredu oznámila, že zachytila bezpilotné lietadlo, ktoré sa priblížilo k Izraelu nad Červeným morom, ale neprekročilo izraelské územie, niekoľko minút po tom, ako Islamský odpor v Iraku uviedol, že sa bezpilotným lietadlom zameral na izraelský Ejlat.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Zdroj: twitter.com

Diskusia medzi Bidenom a Netanjahuom bola "priama a veľmi produktívna", povedala novinárom tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová, pričom priznala, že obaja lídri majú nezhody. Izraelský veľvyslanec v OSN Danny Danon novinárom povedal, že obaja viedli "pozitívny rozhovor a oceňujeme podporu USA".
 
Vzťahy medzi Bidenom a Netanjahuom boli napäté v súvislosti s postupom izraelského lídra v Gaze a Libanone. USA sa snažili zabrániť eskalácii nepriateľských akcií a neúspešne sa snažili sprostredkovať prímerie v Gaze.
 
Niektorí analytici tvrdia, že Izrael s najväčšou pravdepodobnosťou odpovie na útok Iránu z 1. októbra tým, že sa zameria na iránske vojenské zariadenia, najmä tie, ktoré vyrábajú balistické rakety, aké boli použité pri útoku. Mohol by sa tiež snažiť zničiť iránske systémy protivzdušnej obrany a zariadenia na odpaľovanie rakiet.

Yoav Gallant
Yoav Gallant
Zdroj: nytimes.com

Izraelský minister obrany Yoav Gallant v stredu vo videu, ktoré priniesli izraelské médiá, zopakoval plány na smrtiaci úder proti Iránu. "Náš útok bude smrtiaci, presný a predovšetkým prekvapivý," povedal.

Hoci sa konflikt zintenzívnil, návrh USA a Francúzska z minulého mesiaca na 21-dňové prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom "je stále na stole", uviedol v stredu najvyšší predstaviteľ OSN v Libanone.

Izraelské bombardovanie Libanonu zabilo podľa libanonskej vlády viac ako 2 100 ľudí, väčšinu z nich v posledných týždňoch, a 1,2 milióna ľudí prinútilo opustiť svoje domovy. Izrael tvrdí, že nemá inú možnosť, ako zasiahnuť Hizballáh, aby sa desaťtisíce Izraelčanov mohli vrátiť do svojich domovov, z ktorých utiekli pod raketovou paľbou Hizballáhu.

Pri útoku Hamasu pred rokom zahynulo podľa izraelských výpočtov približne 1 200 ľudí a približne 250 bolo zajatých. Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze bolo počas izraelskej ofenzívy zabitých viac ako 42 000 Palestínčanov. Väčšina z 2,3 milióna obyvateľov Gazy bola vysídlená a veľká časť enklávy bola spustošená. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: chronicle.lu, swissinfo.ch, Reuters, Foto: swissinfo.ch
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies