Izraelská armáda našla telá štyroch rukojemníkov zabitých pri útoku Hamasu

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 14:21 • 2 min
Izraelská armáda našla telá štyroch rukojemníkov zabitých pri útoku Hamasu

TEL AVIV - Izraelské sily v stredu našli v Pásme Gazy telá štyroch rukojemníkov, ktorí boli zabití pri útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas vlani 7. októbra. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na izraelskú armádu.

slovakia

left justify in out

Podľa izraelského armádneho rozhlasu patrili telá päťdesiatšesťročnej učiteľke v materskej škôlke Maye Gorenovej, vojakovi v zálohe a dvom vojakom z povolania padlým v boji počas útoku 7. októbra. Štvorica bola zabitá v kibuci Nir Oz, ktorá patrila k najhoršie postihnutým obciam pri útoku Hamasu a jeho spojencov na južný Izrael.

Ich telá boli nájdené v oblasti mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, kde izraelské sily tento týždeň zahájili nové údery.

Štvorica figurovala na zozname 120 rukojemníkov, ktorí sú stále držaní v Pásme Gazy a z ktorých približne tretinu Izrael vyhlásil za mŕtvych na základe forenzných nálezov, spravodajských informácií, výsluchov zajatých ozbrojencov, videozáznamov či svedectva prepustených rukojemníkov.

Pri útoku, ktorý stál na začiatku vojny v Pásme Gazy, zabili ozbrojenci 1200 ľudí a ďalších asi 250 uniesli. Zhruba stovka rukojemníkov bola prepustená výmenou za palestínskych väzňov pri doteraz jedinom pokoji zbraní vlani v novembri. Pri bojoch Pásmu Gazy odvtedy podľa palestínskych úradov zahynulo vyše 39-tisíc ľudí a státisíce ďalších boli nútené opustiť domovy. Mesiace pokračujúcich bojov a vysoké počty palestínskych civilných obetí vyvolali vo svete vlnu protizraelských nálad a demonštrácií.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredajšom prejave v americkom Kongrese uviedol, že jeho vláda vyvíja intenzívne úsilie o prepustenie zvyšných rukojemníkov a že je presvedčený, že toto úsilie bude úspešné. Izraelská delegácia sa budúci týždeň má zúčastniť rokovaní o prímerí v Gaze a prepustení rukojemníkov, ktoré sprostredkovávajú Spojené štáty, Egypt a Katar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: AP / Mohammed Dahman
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies