Poklad východnej Európy: Moldavsko skrýva aj kláštor vytesaný do skaly či vinárstvo v bývalej bani

NETKY.SK • 29 August 2024, 09:31 • 2 min
Poklad východnej Európy: Moldavsko skrýva aj kláštor vytesaný do skaly či vinárstvo v bývalej bani

Kláštor v Moldavsku je vytesaný do skaly a pozostáva z viac ako dvadsiatich komôrok rozložených na troch úrovniach. Okolie kláštora je nádherné a ponúka pokoj a ticho, ktoré hľadali aj prví mnísi. V blízkosti kláštora sa nachádza aj menší vodopád, ktorý dodáva miestu ešte väčšiu atraktivitu.

slovakia

left justify in out

Moldavsko, oficiálne známe ako Moldavská republika, je vnútrozemský štát vo východnej Európe, ktorý hraničí s Rumunskom na západe a Ukrajinou na severe, východe a juhu. 

Jeho história siaha až do 14. storočia, keď bolo súčasťou historického Moldavského kniežatstva. Po rusko-tureckej vojne v roku 1812 bola východná časť kniežatstva, známa ako Besarábia, pripojená k Rusku. Po prvej svetovej vojne sa Besarábia stala súčasťou Rumunska, ale v roku 1940 bola opäť pripojená k Sovietskemu zväzu. Moldavsko získalo nezávislosť v roku 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu.

Poklad východnej Európy

Hlavným a najväčším mestom Moldavska je Kišiňov, ktorý je zároveň hlavným kultúrnym a obchodným centrom krajiny. Kišiňov je známy svojimi širokými bulvármi, zelenými parkami a historickými budovami. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí Národné múzeum histórie Moldavska, Katedrála Narodenia Pána a Víťazný oblúk.

Hospodárstvo Moldavska je založené predovšetkým na poľnohospodárstve, ale v posledných rokoch sa viac orientuje na služby. Krajina má najnižší Index ľudského rozvoja a druhý najnižší HDP na hlavu v Európe. Napriek tomu je Moldavsko známe svojou pohostinnosťou a bohatou kultúrou. Moldavsko je skutočným skrytým pokladom východnej Európy, ktorý ponúka návštevníkom bohatú históriu, nádhernú prírodu a jedinečné kultúrne zážitky. Ak hľadáte destináciu mimo bežných turistických trás, Moldavsko by malo byť na vašom zozname.

Navštívte komplex Orheiul Vechi

Orheiul Vechi, známy aj ako Starý Orhei, je jedným z najvýznamnejších historických a archeologických komplexov v Moldavsku. Nachádza sa približne 60 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Kišiňov, v malebnom údolí rieky Răut. Tento komplex ponúka jedinečný pohľad do histórie a kultúry Moldavska, pričom kombinuje prírodné krásy s archeologickými nálezmi z rôznych epoch.

Komplex je miestom, kde sa stretávajú rôzne civilizácie a kultúry. Archeologické vykopávky odhalili kultúrne vrstvy z rôznych období, vrátane paleolitu, neolitu a doby železnej. Medzi najvýznamnejšie nálezy patria pozostatky pevností Geto-Dákov z 6. až 1. storočia pred naším letopočtom, pevnosť Zlatnej hordy z 14. storočia a moldavská pevnosť z 14. až 16. storočia.

Jedným z najvýznamnejších prvkov Orheiul Vechi je ortodoxný kláštor, ktorý bol vytesaný do skaly v 14. storočí. Tento kláštor je dodnes obývaný niekoľkými pravoslávnymi mníchmi, ktorí udržiavajú kostol na vrchole kopca. Jaskyne, ktoré sú súčasťou kláštora, obsahujú množstvo historických artefaktov a staroslovanských nápisov z 17. storočia.

História vytesaná do skál

Údolie je známe svojou nádhernou prírodou. Vápencové skaly, ktoré boli erodované riekou Răut, vytvárajú úchvatné scenérie. Okolitá krajina je ideálna na turistiku a ponúka nádherné výhľady na údolie rieky a tradičné moldavské dediny ako Butuceni a Trebujeni. Orheiul Vechi je jednou z najpopulárnejších turistických destinácií v Moldavsku. Návštevníci môžu preskúmať archeologické náleziská, navštíviť múzeá a užiť si miestnu kuchyňu a pohostinnosť v tradičných penziónoch. Rezervácia ponúka rôzne aktivity, vrátane cyklistických trás, turistických chodníkov a pozorovania vtákov.

Areál sa nachádza len hodinu jazdy autom alebo verejnou dopravou od Kišiňova. Pre návštevníkov z Rumunska a iných európskych krajín je prístup do rezervácie možný cez rôzne hraničné priechody. Po príchode do Orheiul Vechi sa odporúča začať návštevu na hlavnom informačnom bode alebo na vyhliadkovej plošine, kde môžete získať vstupenky, brožúry a informácie o rezervácii.

Orheiul Vechi je skutočným pokladom Moldavska, ktorý ponúka návštevníkom jedinečný pohľad do histórie, kultúry a prírodných krás tejto fascinujúcej krajiny. Ak plánujete cestu do Moldavska, Orheiul Vechi by malo byť na vrchole vášho zoznamu miest, ktoré chcete navštíviť.

Perla moldavského vinárstva

Cricova, známa svojimi obrovskými vinárskymi pivnicami, je jednou z najvýznamnejších turistických atrakcií v Moldavsku. Nachádza sa len 15 kilometrov severne od hlavného mesta Kišiňov a je známa svojimi rozsiahlymi podzemnými tunelmi a vynikajúcimi vínami.

História vinárstva sa začala v roku 1952, keď sa bývalé vápencové bane premenili na podzemné vinárske mesto. Tieto tunely, ktoré boli pôvodne vyhĺbené v 15. storočí na ťažbu vápenca, dnes tvoria rozsiahly labyrint s dĺžkou približne 120 kilometrov. V týchto tuneloch sa nachádza viac ako 1,25 milióna fliaš vzácneho vína, vrátane niektorých z najstarších a najvzácnejších vín na svete. Je známe svojimi šumivými vínami, ktoré sa vyrábajú podľa tradičnej francúzskej metódy Méthode Champenoise. Medzi najznámejšie vína patrí jedinečné šumivé červené víno Kodrinskoie-sparkling, ktoré je vyrobené z odrôd Cabernet Sauvignon a má bohatú zamatovú textúru a chuť čiernych ríbezlí a čerešní.

Cricova ponúka návštevníkom možnosť prehliadky svojich rozsiahlych podzemných pivníc, ktoré sú vybavené degustačnými miestnosťami, skladmi a ďalšími zariadeniami. Tieto pivnice sú známe ako “vinárske mesto” a ponúkajú jedinečný zážitok pre milovníkov vína a histórie. Návštevníci môžu ochutnať rôzne druhy vín, vrátane vzácnych a starých ročníkov, a dozvedieť sa viac o histórii a procese výroby vína. Hostilo mnoho významných osobností a udalostí. Napríklad, v roku 1966 tu strávil dva dni prvý kozmonaut Jurij Gagarin, a ruský prezident Vladimir Putin tu oslávil svoje 50. narodeniny. Tieto udalosti pridávajú na prestíži a atraktivite tohto miesta.

Cricova je ľahko dostupná autom alebo verejnou dopravou z Kišiňova. Prehliadky sú k dispozícii po celý rok, ale je potrebné si ich vopred rezervovať. Návštevníci môžu tiež využiť možnosť nákupu vín a suvenírov priamo na mieste. Je skutočnou perlou moldavského vinárstva, ktorá ponúka návštevníkom jedinečný pohľad do sveta vína a histórie. 

Nájdite vnútorný pokoj v kláštore Tipova

Kláštor Tipova je jedným z najunikátnejších a najväčších jaskynných kláštorov v Moldavsku, a dokonca aj v celej východnej Európe. Nachádza sa približne 100 kilometrov severne od Kišiňova, na pravom brehu rieky Dnester.

Má bohatú históriu, ktorá siaha viac ako 500 rokov do minulosti. Prví mnísi sa tu usadili dávno predtým, než sa začal kláštor oficiálne budovať. V 18. storočí sa kláštor rozdelil na niekoľko menších častí, no počas sovietskej éry bol zatvorený a čiastočne zničený. Až v roku 1994 sa kláštor opäť otvoril pre verejnosť a konala sa tu prvá slávnostná omša.

Dielo je vytesané do skaly a pozostáva z viac ako dvadsiatich komôrok rozložených na troch úrovniach. Okolie kláštora je nádherné a ponúka pokoj a ticho, ktoré hľadali aj prví mnísi. V blízkosti kláštora sa nachádza aj menší vodopád, ktorý dodáva miestu ešte väčšiu atraktivitu.

Jedna z legiend hovorí, že národný hrdina Štefan cel Mare mal v tomto kláštore svadbu so svojou ženou Máriou. Ďalšia legenda tvrdí, že v blízkosti kláštora je pochovaný grécky spevák Orfeus, ktorý sem prišiel po smrti svojej milovanej Eurydiky. Návšteva Kláštora Tipova je nezabudnuteľným zážitkom. Cesta k nemu môže byť náročná, ale odmena v podobe krásneho výhľadu a historického miesta stojí za to. Kláštor je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú duchovný pokoj a chcú sa ponoriť do histórie Moldavska.

Skanzen minulosti

Tiraspol je hlavné mesto Podnesterskej moldavskej republiky, ktorá je de facto nezávislá, ale medzinárodne neuznaná. Nachádza sa na východnom brehu rieky Dnester a je tretím najväčším mestom Moldavska.

Mesto Tiraspol bolo založené v roku 1792 ruským generálom Alexandrom Suvorovom. Názov mesta pochádza z gréckych slov “Tyras” (staroveký názov pre rieku Dnester) a “polis” (mesto). Počas svojej histórie bolo mesto súčasťou rôznych štátnych útvarov, vrátane Ruského impéria, Sovietskeho zväzu a Moldavskej SSR.

Tiraspol je známy svojou sovietskou architektúrou, ktorá dominuje mestskému prostrediu. Mesto je plné pamätníkov a sôch, vrátane sochy Lenina a pamätníka Suvorova. Hlavná ulica, 25. októbra, je lemovaná budovami v sovietskom štýle a je centrom mestského života.

Ekonomika Tiraspolu je založená na ľahkom priemysle, vrátane výroby nábytku a elektrických spotrebičov. Mesto je tiež dôležitým kultúrnym a turistickým centrom regiónu.

Dnes je Tiraspol miestom, kde sa stretáva história so súčasnosťou. Mesto si zachováva svoj sovietsky charakter, no zároveň sa otvára moderným vplyvom. Je to fascinujúce miesto na návštevu pre tých, ktorí chcú spoznať jedinečnú časť Európy.

Pevnosť Bender ako strážca Dunaja

Pevnosť Bender, známa aj ako Tighina, je jednou z najvýznamnejších historických pamiatok v Moldavsku. Nachádza sa na pravom brehu rieky Dnester v meste Bender a jej história siaha až do 15. storočia. Pôvodne bola postavená z dreva a hliny počas vlády moldavského kniežaťa Štefana Veľkého. V roku 1538 ju dobyl turecký sultán Sulejman I. Nádherný, ktorý nariadil jej prestavbu na kamennú pevnosť a jej rozšírenie. Pevnosť sa stala dôležitým vojenským oporným bodom Osmanskej ríše.

Bender je typickým príkladom západoeurópskeho opevnenia typu bašta. Jej stavba bola dokončená v roku 1541 podľa návrhu slávneho osmanského architekta Sinana. Pevnosť má tvar nepravidelného štvoruholníka a je obklopená hlbokým priekopom. V priebehu storočí bola pevnosť niekoľkokrát prestavaná a rozšírená, aby vyhovovala potrebám rôznych vojenských stratégií. Zohrala dôležitú úlohu počas mnohých vojenských konfliktov. V 18. storočí bola miestom útočiska pre švédskeho kráľa Karola XII. po jeho porážke v bitke pri Poltave. Počas rusko-tureckých vojen bola pevnosť niekoľkokrát obliehaná a dobytá ruskými vojskami.

Dnes je pevnosť Bender jednou z hlavných turistických atrakcií v regióne. Návštevníci môžu preskúmať jej hradby, veže a podzemné chodby, ktoré ponúkajú pohľad do minulosti. Pevnosť je tiež miestom konania rôznych kultúrnych a historických podujatí, ktoré pripomínajú jej bohatú históriu.

Z hradieb pevnosti sa naskytá nádherný výhľad na rieku Dnester a okolitú krajinu. Pevnosť Bender je skutočným klenotom Moldavska, ktorý ponúka jedinečný pohľad na históriu a architektúru tejto fascinujúcej krajiny. Ak máte radi históriu a dobrodružstvo, návšteva tejto pevnosti by mala byť na vašom zozname.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: moldavsko.net, cestujlevne.com, travelmag.cz foto: moldovalive.md
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies