ŠÚKL: Lekárne od polovice apríla odovzdali 237 ton liekového odpadu

NETKY.SK • 17 September 2024, 09:47 • 2 min
ŠÚKL: Lekárne od polovice apríla odovzdali 237 ton liekového odpadu

BRATISLAVA - Od 15. apríla odovzdali lekárne 237 ton liekového odpadu. Do jarného zberu sa zapojilo 2050 lekární. Plynule naň nadväzuje jesenný zber, ktorý sa začal v pondelok.

slovakia

left justify in out

"Uvedené množstvo predstavuje kumulovaný odpad z jesenného turnusu v roku 2023 a jarného zberu tohto roka, ktoré sa z technických príčin uskutočnili spoločne. V roku 2023 sa jesenný zber neuskutočnil kvôli dočasnému uzavretiu spaľovní určených na likvidáciu nebezpečného liekového odpadu," podotkla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Lucia Balážiková.

Hovorkyňa informovala, že ŠÚKL lekárňam sprostredkoval aplikáciu, pomocou ktorej môžu nahlasovať množstvo liekového odpadu. Ústav si od nej sľubuje zvýšenie efektivity zberov odpadu. Balážiková lekárne vyzvala, aby svoje množstvá nahlásili do konca septembra.

Ústav zároveň pripomína, že nespotrebované lieky sa nesmú zahadzovať do bežných smetných nádob ani splachovať v toalete. Mohli by kontaminovať pôdu či spodné vody.

"Nespotrebované lieky a lieky po exspirácii je potrebné odniesť do ktorejkoľvek lekárne. Je dôležité, aby lieky boli iba vo vnútornom obale - ako napríklad blister, sklenená či plastová nádoba, hliníková tuba a podobne," uviedla Balážiková s tým, že vonkajší obal či príbalový leták sa môžu recyklovať. Medzi liekový odpad nepatria ani výživové doplnky, kozmetika či zdravotnícke pomôcky.

Na hromadenie pacientami nespotrebovaných liekov v lekárňach v januári upozornili Slovenská lekárnická komora a Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární. Poukázali na to, že ŠÚKL zber naposledy zabezpečil v marci minulého roka. Ten reagoval, že vlaňajší jesenný zber bol obmedzený, a to z dôvodu zatvorenia spaľovní a vzhľadom na ukončenie pôvodnej zmluvy platnej do 31. decembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ŠÚKL, Foto: Unsplash (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies