Izraelská polícia tvrdí, že za neúspešným útokom v Tel Avive môže byť Irán a Hizballáh + VIDEO

NETKY.SK • 20 August 2024, 09:07 • 2 min
Izraelská polícia tvrdí, že za neúspešným útokom v Tel Avive môže byť Irán a Hizballáh + VIDEO

TEL AVIV - Bezpečnostné sily vyšetrujú možnosť, že Irán a jeho libanonský zástupca Hizballáh sú spájaní s nedeľným pokusom o samovražedný atentát Palestínčana v Tel Avive, informovali v pondelok hebrejské médiá.

slovakia

left justify in out

Hamas sa v pondelok prihlásil k zodpovednosti za útok, ktorý riadil spolu s palestínskym Islamským džihádom, hoci nebolo známe, že by bol útočník napojený na niektorú z nich.

Polícia a bezpečnostná služba Shin Bet sa však domnievajú, že útočník, obyvateľ Nábulusu na Západnom brehu, mohol dostať pokyny z Iránu alebo Hizballáhu vzhľadom na dômyselnosť jeho nakoniec chybnej výbušniny, podľa správ Channel 12 a verejnoprávnej stanice Kan.

Hoci v súčasnosti neexistujú žiadne konkrétne varovania pred teroristickým útokom, polícia uviedla, že posilňuje svoju prítomnosť vo veľkých mestách po tom, čo by bol prvý samovražedný bombový útok v Izraeli od roku 2016.

"Ak by terorista vstúpil do [neďalekej] synagógy, mohla to byť strašná tragédia," povedal na tlačovej konferencii v pondelok večer šéf okresnej polície Tel Aviv Peretz Amar.

 

Výbušné zariadenie, ktoré „pravdepodobne vyrobili na Západnom brehu“, bolo „veľké a významné, a ak by nevybuchlo vonku, zranilo by veľa ľudí,“ povedal Amar.

Podľa Channel 12 terorista prešiel asi kilometer (0,6 míle) na juhu Tel Avivu, kým 8-kilogramová výbušnina v jeho batohu vybuchla v nepreplnenej oblasti, zabila ho a zranila ďalšiu osobu.

Channel 12 uviedol, že Shin Bet a policajní vyšetrovatelia si stále nie sú istí, ako dlho bol obyvateľ Západného brehu v Tel Avive a kto ho poslal. Detektívi však majú vo vyšetrovaní „významný náskok“, uviedla sieť a dodala, že vojenský cenzor v súčasnosti vylúčil zverejnenie ďalších informácií.

Polícia si spočiatku nebola istá, že výbuch v nedeľu v noci v Tel Avive bol výsledkom pokusu o teroristický útok, a mala problém zistiť totožnosť mŕtveho muža, z ktorého „nič nezostalo“, povedal Amar. Dodal, že rýchla laboratórna kontrola zistila, že zosnulý pochádzal zo Západného brehu Jordánu, pričom polícia vtedy dospela k záveru, že výbuch bol zamýšľaný ako teroristický útok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Channel 12, Foto: Foreign Policy / AFP / Getty Images / Jack Guez
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies