Rusi zaútočili na loď s obilím v Čiernom mori. Ide o prvý prípad, keď raketa zasiahla civilné plavidlo

NETKY.SK • 13 September 2024, 17:09 • 2 min
Rusi zaútočili na loď s obilím v Čiernom mori. Ide o prvý prípad, keď raketa zasiahla civilné plavidlo

Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko, že použilo strategické bombardéry na útok na civilné plavidlo s obilím vo vodách Čierneho mora neďaleko Rumunska, ktoré je členom NATO, čím sa vystupňovalo napätie medzi Moskvou a vojenskou alianciou.

slovakia

left justify in out

Bolo to prvýkrát od začiatku invázie Moskvy vo februári 2022, keď raketa zasiahla civilné plavidlo prepravujúce obilie na mori. Niektoré plavidlá boli poškodené počas ruských útokov na ukrajinské prístavy, v ktorých kotvili. Zelenskyj uviedol, že plavidlo prevážajúce ukrajinské obilie do Egypta zasiahla v noci ruská raketa tesne po tom, ako opustilo ukrajinské teritoriálne vody. Podľa jeho slov nedošlo k žiadnym obetiam. Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha uviedol, že úder bol "drzým útokom na slobodu plavby a globálnu potravinovú bezpečnosť". Ukrajinské námorníctvo uviedlo, že ruské bombardéry Tupolev Tu-22 vypálili v stredu o 23.02 h miestneho času na plavidlo niekoľko riadených striel.

Veľvyslanec USA na Ukrajine útok "dôrazne odsúdil" a uviedol, že zaň je zodpovedné Rusko. Hovorca OSN uviedol, že tento incident je "jasnou pripomienkou" hrozieb, ktorým stále čelia civilné plavidlá v Čiernom mori. Rusko sa k tomu bezprostredne nevyjadrilo.   

Britský premiér Keir Starmer sa chystá do Washingtonu na "strategickú diskusiu" s americkým prezidentom Joeom Bidenom o Ukrajine a Blízkom východe. Očakáva sa, že súčasťou diskusie bude aj rozhodnutie umožniť Ukrajine uskutočňovať útoky dlhšieho doletu na území Ruska s raketami Storm Shadow čiastočne britskej výroby. Starmer dodal, že nejde o snahu vynútiť si na Ukrajine mierovú dohodu. "V konečnom dôsledku je to diskusia, ktorú musí viesť prezident Zelenskyj," povedal Starmer. Namiesto toho povedal, že "je veľmi dôležité, aby dvaja kľúčoví spojenci" diskutovali o otázkach zahraničnej politiky "medzi sebou a aby na to mali priestor". Ukrajina už mnoho mesiacov lobuje za používanie rakiet Storm Shadow a Atacms americkej výroby.   

Starmer povedal Vladimirovi Putinovi, že ruský prezident začal vojnu na Ukrajine a môže ju kedykoľvek ukončiť po tom, ako ruský líder varoval, že akékoľvek použitie britských rakiet dlhého doletu na ruskom území by znamenalo vojnu NATO s jeho krajinou. Premiér sa vyjadril cestou do Washingtonu na stretnutie s Bidenom.

Pohľad na poškodenú civilnú nákladnú loď prevážajúcu pšeničné zrno do Egypta, ktorú zasiahol ruský raketový útok po tom, ako opustila ukrajinské námorné hranice v Čiernom mori počas ruského útoku na Ukrajinu, 12. septembra 2024.
Pohľad na poškodenú civilnú nákladnú loď prevážajúcu pšeničné zrno do Egypta, ktorú zasiahol ruský raketový útok po tom, ako opustila ukrajinské námorné hranice v Čiernom mori počas ruského útoku na Ukrajinu, 12. septembra 2024.
Zdroj: Reuters / Ukrainian Presidential Press Service

Rusko tvrdí, že jeho sily znovu dobyli 10 osád po tom, ako v Kurskej oblasti spustilo protiofenzívu s cieľom vytlačiť ukrajinské jednotky, ktoré pred piatimi týždňami vtrhli cez hranicu. Ruské ministerstvo obrany, ktoré pokračuje v prudkých bojoch, uviedlo názvy desiatich osád, ktoré podľa neho dobylo späť, čo je výrazný úder Kyjevu. Zelenskyj pripustil, že sa začala ruská protiofenzíva.   

Podľa ukrajinskej vládnej agentúry sa v minulom roku do Ruska prostredníctvom sprostredkovateľov doviezli letecké pneumatiky západných výrobcov v hodnote viac ako 30 miliónov USD (23 miliónov GBP), a to napriek pokusom o zákaz tohto obchodu.

Ruská paľba vo štvrtok zabila troch ľudí a deväť zranila v dedine v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, informovala regionálna prokuratúra. Vo vyhlásení sa uvádza, že jedna osoba zomrela na následky zranení v nemocnici po útoku na dedinu Borova juhovýchodne od Charkova. Charkov je druhým najväčším ukrajinským mestom a častým cieľom ruských útokov. Ministerstvo vnútra predtým informovalo, že na mieste prvého útoku pracovali záchranné služby, keď ho moskovské jednotky opäť ostreľovali. Medzi zranenými boli aj traja záchranári.   

Stovka ľudí sa vo štvrtok zhromaždila v ústrednej synagóge v Kyjeve, aby vzdala hold Matityahuovi Antonovi Samborskému, synovi hlavného ukrajinského rabína, ktorý zahynul v boji proti ruským silám. Smútiaci niesli kvety, dotýkali sa rakvy a podávali si ruky s otcom zosnulého hlavným rabínom Moše Azmanom, ktorý zadržiaval slzy. "Chcem, aby sa Boh pomstil za neho a za ostatných nevinných, vojakov a civilistov, ktorí umierajú v tejto vojne," povedal Azman.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Reuters / Ukrainian Presidential Press Service
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies