Izraelské útoky zabili 40 ľudí v bezpečnej zóne v Gaze, tvrdia úrady riadené Hamasom + VIDEO

NETKY.SK • 10 September 2024, 10:07 • 2 min
Izraelské útoky zabili 40 ľudí v bezpečnej zóne v Gaze, tvrdia úrady riadené Hamasom + VIDEO

GAZA - Najmenej 40 ľudí zahynulo na juhu Gazy a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri izraelských útokoch na vyhlásenú humanitárnu zónu, uviedol úrad civilnej obrany riadený hnutím Hamas.

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda uviedla, že jej lietadlá zaútočili na operačné centrum v Chán Júnis, ktoré patrilo bojovníkom Hamasu, a že prijala opatrenia na zníženie rizika zranenia civilistov.

Miestni obyvatelia uviedli, že tri útoky boli zamerané na stany, v ktorých bývajú vysídlení ľudia v humanitárnej zóne al-Mawasi západne od mesta Khan Younis, pričom vznikli obrovské krátery hlboké sedem metrov.

"Štyridsať ľudí bolo zabitých a viac ako 60 zranených, pričom mnohí sú stále pod troskami," povedal pre BBC riaditeľ operácií civilnej obrany Hamasu.

Očití svedkovia pre BBC uviedli, že krátko po polnoci otriasli oblasťou al-Mawasi veľké výbuchy a na oblohe bolo vidieť stúpajúce plamene.

Dobrovoľník charitatívnej organizácie Khaled Mahmoud, ktorý žije neďaleko miesta zásahu, povedal, že on a ďalší dobrovoľníci sa ponáhľali na pomoc, ale boli ohromení rozsahom katastrofy. "Zásahy vytvorili tri krátery hlboké sedem metrov a pochovali viac ako 20 stanov," povedal pán Mahmúd.

Na neoverených videách bolo vidieť, ako sa civilisti rukami prekopávajú cez piesok v snahe zachrániť Palestínčanov z hlbokej jamy spôsobenej leteckými útokmi.

Hovorca Izraelských obranných síl (IDF) vo svojom vyhlásení uviedol, že armáda zaútočila na "významných teroristov Hamasu, ktorí operovali vo veliteľskom a kontrolnom centre v humanitárnej oblasti v Chán Junise""Pred úderom boli prijaté mnohé opatrenia na zníženie rizika poškodenia civilistov vrátane použitia presnej munície, leteckého dohľadu a ďalších prostriedkov," dodal hovorca.

"Teroristické organizácie v pásme Gazy naďalej systematicky zneužívajú civilnú a humanitárnu infraštruktúru vrátane určenej humanitárnej oblasti na vykonávanie teroristickej činnosti proti štátu Izrael a jednotkám IDF."

Hamas odmietol tvrdenia izraelskej armády, že v oblasti boli prítomní bojovníci Hamasu, a označil ich za "očividnú" lož"Hnutie odporu niekoľkokrát poprelo, že by jeho členovia existovali na civilných zhromaždeniach alebo využívali tieto miesta na vojenské účely."

Tisíce vysídlených Palestínčanov utiekli do Chán Júnisu od októbra minulého roka, keď Izrael začal vojenskú kampaň na tomto území.

Pozemná operácia sa začala v reakcii na bezprecedentný útok Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra, pri ktorom bolo zabitých približne 1 200 ľudí a 251 bolo zajatých.

Podľa ministerstva zdravotníctva, ktoré riadi Hamas, bolo odvtedy v Gaze zabitých viac ako 40 900 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies