Izraelský nálet v Sýrii si vyžiadal 18 mŕtvych. Regionálne krajiny kritizujú Izrael

NETKY.SK • 10 September 2024, 16:22 • 2 min
Izraelský nálet v Sýrii si vyžiadal 18 mŕtvych. Regionálne krajiny kritizujú Izrael

DAMAŠK - Izraelské nálety zabili v noci nadnes v strednej Sýrii 18 ľudí, uviedol v pondelok sýrsky minister zdravotníctva. Ide o najsmrteľnejší útok svojho druhu od začiatku konfliktu v Gaze v októbri minulého roka a vyvolal kritiku Izraela zo strany regionálnych krajín.

slovakia

left justify in out

Údery zasiahli vojenské objekty v provincii Hamá vrátane vedeckého výskumného centra v meste Masjáf, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii. Skupina uviedla, že medzi obeťami sú civilisti aj vojenský personál.

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí údery ostro odsúdilo a označilo ich za izraelskú "agresiu", ktorá môže destabilizovať región. Ministerstvo vo svojom vyhlásení obvinilo Izrael, že sa opakovaným narúšaním sýrskeho vzdušného priestoru snaží eskalovať napätie. "Tieto kroky posúvajú región smerom k nebezpečnej nestabilite s nepredvídateľnými dôsledkami," uvádza sa vo vyhlásení, v ktorom sa konanie Izraela pripisuje "neobmedzenej podpore" zo strany Spojených štátov a ďalších západných krajín.

Útoky odsúdili aj Irán a Omán. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání ich označil za "brutálny a hrubý zločin", zatiaľ čo Omán vyzval na medzinárodné kroky proti tomu, čo označil za izraelské "vojnové zločiny""Medzinárodné spoločenstvo musí definitívne ukončiť tieto agresívne izraelské praktiky," uviedlo ománske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení.

Miestne úrady hlásili značné škody na infraštruktúre, narušenie telekomunikačných, elektrických a vodovodných systémov. Sýrske ministerstvo dopravy uviedlo, že bola poškodená kľúčová cesta spájajúca provincie Hamá a Tartús.

Údery vyvolali aj požiare v lesných oblastiach pozdĺž cesty Masyaf-Wadi al-Oyoun, pričom v celom regióne bolo počuť výbuchy, uviedli miestne zdroje.

Organizácia Spojených národov v pondelok uviedla, že generálny tajomník Antonio Guterres sa obáva ďalšej eskalácie v "nestabilnom" regióne.

"Generálny tajomník je naďalej znepokojený a ešte viac znepokojený vyhliadkou na ďalšiu eskaláciu násilia v tomto už aj tak veľmi nestabilnom regióne," povedal novinárom v New Yorku hovorca OSN Stephane Dujarric.

Izrael v posledných rokoch uskutočnil stovky útokov na ciele v Sýrii, ale zriedkavo ich priznáva. Hovorca izraelskej armády odmietol tieto správy komentovať. Sýrske štátne médiá uviedli, že protivzdušná obrana reagovala na "izraelskú agresiu" v oblasti Masjáf.

Útok sa odohral v čase zvýšeného napätia v regióne, kde Izrael od 7. októbra vedie vojnu proti Hamasu v Gaze. Tento konflikt sa začal po tom, ako militanti z Hamasu zaútočili na južný Izrael a podľa izraelských údajov zabili približne 1 200 ľudí.

Izrael od začiatku vojny v Gaze zintenzívnil svoje útoky v Sýrii a zameriava sa na miesta, ktoré sú podľa neho napojené na Irán a jeho spojenecké milície, ktoré podporujú sýrsku vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Str
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies