Jablká: Skrytý poklad zdravia priamo pod šupkou

NETKY.SK • 8 Marec 2025, 08:03 • 2 min
Jablká: Skrytý poklad zdravia priamo pod šupkou

BRATISLAVA - Jablká sú bohaté na vlákninu a silné antioxidanty, ktoré podporujú zdravie srdca a trávenie. Zistite, prečo by ste mali jesť jablká neošúpané a ako ich správne skladovať, aby ste využili všetky zdravotné benefity, ktoré toto ovocie ponúka.

slovakia

left justify in out

Jablká sú nielen chutným, ale aj veľmi zdravým ovocím, ktoré by nemalo chýbať vo vašom jedálničku.

Podľa Natálie Šrankovej z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, viac ako polovica vlákniny a flavonoidov sa nachádza v šupke a tesne pod šupkou jabĺk. Preto je najlepšie jesť jablká neošúpané.

Vláknina v jablkách má prebiotickú funkciu, čo znamená, že podporuje rast dobrých črevných baktérií. Pektín, ktorý je hlavným typom vlákniny v jablkách, spomaľuje trávenie, urýchľuje pocit sýtosti, normalizuje stolicu a pomáha pri hnačkách aj zápche.

Navyše, pektín absorbuje žlčové soli v črevách, ktoré sú základnou zložkou cholesterolu, a tým znižuje hladiny cholesterolu v tele.

Zdroj: freepik.com

Flavonoidy, ktoré sa tiež nachádzajú v jablkách, sú silné antioxidanty. Pomáhajú znižovať krvný tlak, chránia steny ciev a znižujú hladinu LDL, tzv. zlého cholesterolu.

Okrem vlákniny a flavonoidov sú jablká bohaté aj na iné živiny a vitamíny. Vitamín C a vitamíny skupiny B podporujú nervový systém a tvorbu červených krviniek. Minerálne látky ako horčík, vápnik a draslík prispievajú k celkovému zdraviu.

Hoci sú jablká bohaté na cukry, sú vhodné aj pre diabetikov. Obsahujú glukózu a sacharózu, ale najmä fruktózu, ktorá sa vstrebáva pomalšie a pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi.

Preto sú jablká vhodné na konzumáciu pre diabetikov. Naopak, jablká sú chudobné na tuk, bielkoviny a sodík, čo ich robí ešte zdravšími.

Zdroj: freepik.com

RÚVZ odporúča skladovať jablká na chladnom mieste a nie na priamom slnku, pretože v izbovej teplote dozrievajú až osemkrát rýchlejšie.

Najlepšie je skladovať ich oddelene od ostatných druhov ovocia a zeleniny, pretože vylučujú etylén, ktorý urýchľuje zrenie. A nezabudnite si jablká pred konzumáciou dôkladne umyť, keďže kupované jablká môžu byť chemicky ošetrené.

Zdroj: freepik.com

Zdroj textu: RÚVZ Bratislava, Foto: freepik.com

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Viktória Gromová

Študentka Dubnického inštitútu, odbor učiteľstvo praktickej prípravy v ekonomických predmetoch. pre redakciu Netky píšem domácu politiku a domáce dianie. O politiku sa zaujimam od 17 rokov a aktívne sa jej venujem od 19. Rada čítam ekonomické knihy. Zaujimam sa aj o celosvetové dianie.

Netky
Jar príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2025 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies